Orbán stopne nedeľné nákupy

Maďarská vláda sa už na budúci týždeň chystá rozhodnúť o zavretí obchodov v dňoch pracovného pokoja. Po pondelňajšej porade vládneho Fideszu to v utorok napísal denník Magyar Nemzet.

03.12.2014 08:59
Maďarsko, obchody, nakupovanie Foto: ,
Od budúcej jari by podľa návrhu zákona mohli byť v Maďarsku v nedeľu otvorené len malé rodinné obchody.
debata (11)

Návrh kresťanských demokratov, satelitných partnerov Fideszu, leží v parlamente už mesiac. Strana premiéra Viktora Orbána však s jeho schválením dosiaľ váhala.

Orbán ešte v polovici novembra v rozhovore pre Rádio Kossuth priznal, že aj on sám občas nakupuje v nedeľu, ak to cez týždeň nestihne. „V mojej hlave určite nie je taký plán, že by sme mali ovplyvňovať správanie sa ľudí. Ľudia sa aj sami vedia rozhodnúť, čo majú robiť v nedeľu,“ povedal vtedy.

Po pondelňajšom zasadaní poslaneckej frakcie Fideszu však už jej šéf, Orbánov dôverník Antal Rogán hovoril inak. „Fidesz by chcel, aby v nedeľu nikoho nebolo možné nútiť pracovať. Prvým krokom k tomu je zrod zákona o zákaze nedeľného výkonu práce vzťahujúceho sa na obchod,“ citovala ho agentúra MTI. Podľa Rogána v posledný deň týždňa nebude môcť byť otvorený žiadny obchod s výnimkou tých, kde pracuje jeho majiteľ alebo jeho rodinní príslušníci.

„To je ten zákon, všakže, ktorý má umožniť rodinám, aby mohli spolu tráviť viac času,“ neodpustil si ironickú poznámku portál 444.hu. Kresťanskí demokrati totiž v zdôvodnení návrhu zákona uviedli, že táto právna norma má poskytnúť rodinám priestor, aby v posledný deň odpočívali spoločne.

Opozičné politické strany, združenia zamestnávateľov, ale aj viaceré odborové zväzy chystaný zákon odmietajú. „Ak ho prijmete, zanikne 20-tisíc pracovných miest,“ varoval v utorok v parlamente kolegov z Fideszu socialistický poslanec Zoltán Lukács. „Už teraz máme 40-tisíc nezamestnaných, ktorí predtým pracovali v obchode,“ dodal podľa MTI. Argument vládnych poslancov, že prakticky rovnaké obmedzenia platia aj v Rakúsku, Nemecku či Belgicku, Lukács odbil tým, že v pätnástich krajinách EÚ nijaké podobné regulácie neexistujú a aj vlády v Nemecku a vo Francúzsku práve pripravujú ich zmiernenie.

Za stiahnutie návrhu zákona sa vyslovili aj odbory zamestnancov obchodu. „Vláda by spravila oveľa lepšie, keby úpravou zákonníka práce zvýšila príplatky za nedeľnú prácu z dnešných 50 na 100 percent,“ povedal ich predák József Sáling pre denník Népszava. Orbánovmu kabinetu podľa neho nejde o pracujúcich, ale o prerozdelenie trhu. Z neho chce vytlačiť špeciálnymi daňami a odvodmi zaťažené nadnárodné obchodné reťazce, ktoré v Maďarsku zamestnávajú 60-tisíc ľudí, aby ich miesto zabrali vláde blízke domáce podnikateľské klany. Najväčšie obchodné reťazce s čisto maďarským kapitálom CBA, Coop a Reál, návrh zákona privítali. Chystané obmedzenia sa ich totiž prakticky nedotknú, keďže takmer všetky ich obchody v nedeľu nepracujú, navyše citeľne poškodia konkurenciu.

Zväz zamestnávateľov zákaz nedeľného predaja odmieta ako krok, ktorý povedie k zániku tisícov pracovných miest. Namiesto toho považuje za rozumný návrh odborov na zvýšenie príplatkov za nedeľnú prácu a posilnenie garancií, že zamestnávateľ nemôže k takýmto nadčasom zamestnancov nútiť. Spor o nedeľný predaj vyvoláva v Maďarsku vášnivé debaty. Bezprostredne sa totiž dotýka nielen desaťtisícov predavačov, ale aj asi milióna rodín, ktoré si nákupy nechávajú na posledný deň v týždni. Viaceré občianske združenia už avizovali, že ak zákon prejde, začnú zbierať podpisy za vypísanie referenda o jeho zrušení.

Premiér môže byť tejto vzrušenej diskusii podľa ľavicového denníka Népszabadság iba rád. „Je to dobrá gumová kosť na hryzkanie. Orbán našiel tému, ktorá sa dotýka obrovského počtu ľudí, a nie sú to korupčné kauzy jeho vlády,“ napísal.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #Maďarsko #nákupy #Viktor Orbán