USA a Británia prisľúbili podporu novej afganskej vláde

Spojené štáty a Veľká Británia vo štvrtok sľúbili podporu novej afganskej vláde národnej jednoty aj po odchode zahraničných bojových jednotiek z krajiny po 13 rokoch vojny proti fundamentalistickému hnutiu Taliban.

05.12.2014 07:36
Ašraf Ghaní Foto: ,
Afganský prezident Ašraf Ghaní počas prejavu v Londýne.
debata (3)

Americký minister zahraničia John Kerry počas návštevy v Londýne vyhlásil, že nová afganská vláda na čele s prezidentom Ašrafom Ghaním od septembra, kedy sa chopila moci, urobila kroky potrebné na boj proti praniu špinavých peňazí a korupcii, ako sľúbila.

„Veríme, že výsledkom politiky, ktorú dnes načrtávajú prezident Ghaní a výkonný premiér (Abdulláh) Abdulláh, bude stabilnejší a viac prosperujúci Afganistan,“ vyhlásil Kerry podľa agentúry Reuters na londýnskej konferencii o Afganistane. „Toto je mimoriadna chvíľa transformácie a možnosti sú obrovské,“ dodal.

Vojenská invázia na čele s USA do Afganistanu v roku 2001 viedla k zvrhnutiu Talibanu, ktorý poskytoval útočisko tiež teroristom z al-Kajdá. Teraz sa ale väčšina zahraničných vojakov pripravuje na odchod z krajiny, zatiaľ čo miestne sily ďalej bojujú proti Talibanu.

„Oslavujeme našich priateľov a upozornime našich kritikov, že história sa nebude opakovať, že sme prekonali minulosť a pozeráme v ústrety budúcnosti plní jednoty a s dôverou,“ povedal Ghaní na londýnskej konferencii. „Dúfame, že nikdy nebudeme potrebovať priamu podporu v boji, pretože to posledné, čo chceme, je vojna,“ pokračoval afganský prezident.

„Žiadame našich partnerov a susedov, aby stáli pri nás, pretože žiadna krajina nie je pevnosťou,“ dodal Ghaní. Britský premiér David Cameron taktiež zdôraznil dôležitosť boja s korupciou. Firmy podľa neho budú v Afganistane investovať len vtedy, ak krajina vytvorí silné a zodpovedné inštitúcie.

Medzinárodná bojová misia v Afganistane sa skončí 31. decembra. Ghaní však podpísal s Washingtonom a NATO bezpečnostné dohody umožňujúce ich pokračujúcu vojenskú prítomnosť v krajine.

Ministri zahraničia členských krajín NATO v utorok v Bruseli formálne potvrdili začatie novej aliančnej misie v Afganistane od začiatku budúceho roka. Misia, ktorá nahradí dlhoročné pôsobenie medzinárodných síl ISAF, má byť nebojová. Približne 12-tisíc vojakov NATO bude predovšetkým pomáhať s výcvikom afganských bezpečnostných síl.

Spojené štáty v uplynulých štyroch rokoch podporovali afganskú vládu finančne, keď jej poslali približne osem miliard dolárov. Kerry vo štvrtok sľúbil, že americký Kongres požiada o schválenie „mimoriadnej“ pomoci do roku 2017. Konkrétnu sumu ale neuviedol.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Veľká Británia #USA