Belgický parlament chce vyzvať vládu na uznanie Palestíny

Belgický parlament by mal po vzore zákonodarcov ďalších krajín Európskej únie na budúci týždeň schváliť rezolúciu, ktorou vyzve vládu na uznanie Palestíny ako štátu.

05.12.2014 11:20
debata (3)

Výzva nebude záväzná pre belgickú vládu, ktorá ale podľa webu EUobserver podobné uznanie v blízkej budúcnosti nevylučuje. Vláda tiež rokuje s ďalšími krajinami v EÚ o spoločnom uznaní Palestíny.

Výzvu sa už rozhodli podporiť všetky štyri hlavné parlamentné strany. Belgické ministerstvo zahraničia chce ale podľa webu s prípadným terajším uznaním čakať na preverenie, či je ešte nádej na dosiahnutie izraelsko-palestínskej dohody po tom, čo doterajšie mierové rozhovory skrachovali.

„Mierový proces trval 20 rokov a nič nepriniesol. V Európe je veľká frustrácia z nedostatku dobrej vôle v Izraeli. Avšak, ešte neprišiel čas tento proces opustiť,“ citoval EUobserver nemenovaného belgického diplomata.

Oznámil, že Belgicko už ale rokuje s podobne zmýšľajúcimi štátmi EÚ, s cieľom pripraviť prípadné spoločné uznanie Palestíny. Týmito krajinami sú Británia, Francúzsko, Írsko a Španielsko, ktorých parlamenty už v posledných šiestich týždňoch podporili uznanie palestínskeho štá­tu.

K nim by sa podľa tohto diplomata mohli čoskoro pripojiť napríklad Rakúsko, Dánsko, Fínsko, Grécko, Taliansko, Luxembursko a Portugalsko, tie v roku 2012 hlasovali v OSN za to, aby sa Palestíne priznal štatút pozorovateľa. Jediná krajina EÚ – Česko, vtedy hlasovalo proti, rovnako ako Izrael a USA.

Palestínu koncom tohtoročného októbra uznala ako štát švédska vláda. Zákonodarcovia v niektorých krajinách EÚ potom vyzvali svoje vlády na rovnaký krok. Zástancovia uznania Palestíny sa domnievajú, že by to mohlo urýchliť úsilie o mierové urovnanie dlhodobého konfliktu medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi.

Vlády sa však napospol zatiaľ domnievajú, že je potrebné dať ešte šancu novým mierovým rozhovorom. Podľa agentúry Reuters ale teraz v Európe okolo tejto otázky rastie netrpezlivosť.

Izrael sa usiluje s pomocou USA o vznik palestínskeho štátu na základe predpokladanej mierovej dohody, ale rezolúcie európskych zákonodarcov podľa neho Palestínčanov podporujú v tom, aby sa vyhýbali jednaním.

Z doterajších kôl mierových rozhovorov medzi Palestínou a Izraelom zatiaľ nevzišla dohoda nielen o hranicu, ale ani o Jeruzaleme. K sporným bodom patrí aj pokračujúce rozširovanie židovských osád na palestínskych územiach, čo kritizujú aj USA. Konečná mierová dohoda je v nedohľadne a Palestínčania presadzujú v zahraničí uznanie svojho štátu bez jej uzavretia.

Československo v roku 1988 uznalo akt vyhlásenia štátu Organizáciou pre oslobodenie Palestíny, ani Praha a Bratislava ale Palestínu ako štát neuznávajú a neuzatvárajú s ňou žiadne zmluvy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Izrael #Palestína #Belgicko