Násilné protesty v USA: Demonštranti rozbíjali výklady a útočili na políciu

Protesty kvôli usmrteniu neozbrojeného černocha policajtom sa v noci na nedeľu v Spojených štátoch zvrhli na pouličné násilie.

07.12.2014 10:07
demonštrácia, USA Foto: ,
Policajti počas potýčky s demonštrantami počas protestu v Berkeley proti policajnému násiliu v USA.
debata (157)

V kalifornskom Berkeley niektorí z maskovaných demonštrantov rozbíjali výklady a hádzali kamene na policajtov. Niekoľko mužov zákona utrpelo ľahké zranenia, uviedla televízia CNN s odvolaním sa na miestnu policajnú hovorkyňu Jenn Coatsovú.

V uliciach mesta dohliadali na bezpečnosť desiatky ťažkoodencov. „Malá časť protestujúcich sa začala správať násilne. Začali hádzať kamene a ďalšie predmety na našich policajtov,“ povedala policajná hovorkyňa v Berkeley s tým, že protestov sa zúčastnilo asi 200 ľudí. Poškodených bolo niekoľko obchodov.

Demonštrácie pokračovali v USA už štvrtým dňom. Najnovšie protesty sú reakciou predovšetkým na to, že veľká porota v New Yorku sa tento týždeň rozhodla neobviniť bieleho policajta v kauze udusenia neozbrojeného černocha Erika Garnera pri zatýkacom chvate. Muž trpiaci astmou a vysokým krvným tlakom pri zákroku volal „Nemôžem dýchať!“, Čo je aj slogan, ktorý na demonštráciách skandujú protestujúci.

„To, čo sa v posledných niekoľkých dňoch deje v amerických mestách, je veľmi dôležité. Je potrebné ukázať, že hovoríme jednotným hlasom,“ uviedla jedna z protestujúcich v New Yorku Judi Flournoyová. Matka zabitého Erika Garnera vyzvala Američanov, aby „pokračovali v protestoch, avšak bez akýchkoľvek násilností“.

Newyorský prípad predovšetkým medzi Afroameričanov ešte viac posilnili vytvorenie emócie po rozhodnutí veľkej poroty v meste St. Louis neobviniť belošského policajta, ktorý zastrelil osemnásťročného černošského mladíka Michaela Browna vo Fergusone na predmestí St. Louis.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ferguson #demonštrácia