Rukojemnícka dráma sa skončila: O život prišiel únosca a dvaja rukojemníci

Austrálska polícia po hodinách vyjednávania s ozbrojencom, ktorý 16 hodín držal skupinu rukojemníkov v kaviarne v centre Sydney, sa rozhodla na miesto zaútočiť. Neskôr oznámila, že pri akcii prišli o život traja ľudia, únosca a dvaja rukojemníci, a štyria ďalší utrpeli zranenia.

15.12.2014 07:16 , aktualizované: 20:55
Austrália, Sydney, rukojemnícka dráma Foto: ,
Záchranári prevážajú zranenú ženu do sanitky.
debata (81)

Páchateľom bol podľa austrálskych médií iránsky imigrant, ktorý mal už v minulosti problémy so zákonom.

Policajti zaútočili streľbou ostrými nábojmi a ohlušujúcimi granátmi. Dovnútra vtrhli po tom, čo sa z vnútra kaviarne ozvala streľba. Podľa vyjadrenie predstaviteľov polície bol zákrok nevyhnutný. Ak by policajti do budovy nevtrhli, boli by ohrozené ďalšie životy.

Z kaviarne pri útoku vybehla skupina vydesených rukojemníkov. Na mieste zasahovali záchranári, ktorí poskytovali prvú pomoc zraneným. Na nosidlách odniesli niekoľko ľudí do pripravených sanitiek.

Polícia spresnila, že rukojemníkov bolo spolu 17. V predchád­zajúcich hodinách sa niekoľkým podarilo utiecť. Medzi mŕtvymi rukojemníkmi je 34-ročný muž a 38-ročná žena. Oficiálne zatiaľ nie je ešte potvrdené, či sa stali obeťami strieľajúceho únoscu či paľby policajtov. Austrálske médiá predtým špekulovali, že zločinec zabil najmenej jedného z rukojemníkov.

Pôvodne sa špekulovalo, že únosca mal na svoj čin politické dôvody. Ako sa však objavujú ďalšie podrobnosti a jeho údajnej totožnosti, začínajú niektoré zdroje písať o osamelom jedincovi so sociopatickými sklonmi, ktorý sa usiluje o pozornosť verejnosti.

Iránčan Man Haron Monis (49) na nedatovanej... Foto: Reuters, REUTERS TV
AUSTRALIA-SECURITY/ Iránčan Man Haron Monis (49) na nedatovanej fotografii. Podľa polície mal na kaviareň v centre Sydney útočiť práve tento muž.

Austrálske úrady považujú útočníka, ktorý prepadol ráno miestneho času kaviareň, za duchovného iránskeho pôvodu, ktorý v krajine dostal azyl. Muž bol už v Austrálii trestaný okrem iného za sériu násilných činov, uviedlo spravodajstvo BBC.

Podľa najnovších informácií médií bol útočníkom iránsky imigrant Man Haron Monis (49), ktorý je alebo bol stíhaný za spoluúčať na vražde svojej bývalej manželky a v rámci prípadu ho prepustili na kauciu. Muž tiež čelí obvineniu z viac ako 40 sexuálnych útokov a bol odsúdený za posielanie urážlivých listov rodinám padlých austrálskych vojakov.

Samotný Monis sa označoval za duchovného a pred rokmi sa údajne venoval čiernej mágií. Nakoniec sa podľa všetkého stal prívržencom islamského radikalizmu a ako „osamelý vlk“ sa rozhodol k skôr improvizované­mu činu.

Predstavitelia austrálskej moslimskej komunity zadržanie rukojemníkov ostro odsúdili.

zväčšiť Rukojemníci utekajú počas zásahu polície z... Foto: Reuters, Jason Reed
Austrália, Sydney, rukojemnícka dráma Rukojemníci utekajú počas zásahu polície z kaviarne, v ktorej ich dlhé hodiny zadržiaval ozbrojenec.

Päť rukojemníkov počas dňa z kaviarne Lindt Chocolat Cafe utieklo. V okne prevádzkarne bola vyvesená čiernobiela vlajka s arabským nápisom údajne podobná tej, ktorú používajú islamisti v Iraku a v Sýrii. Austrálsky premiér popoludní vyhlásil, že úrady zatiaľ nepoznajú motív páchateľa. Mohlo by ísť o politicky motivovaný čin, aj o akciu duševne narušeného človeka.

V meste mali byť štyri bomby

Podľa austrálskej televízie Network Ten ozbrojenec vyhlásil, že na rôznych miestach v Sydney rozmiestnil štyri bomby – dve priamo v kaviarni a ďalšie dve v obchodnej štvrti mesta. Žiadal vraj tiež, aby do kaviarne bola doručená vlajka extrémistickej organizácie Islamský štát, a chcel hovoriť priamo s austrálskym premiérom Tonym Abbottom. Televízia sa tieto informácie dozvedela od dvoch žien zadržiavaných v kaviarni, ktorým únosca evidentne dovolil telefonovať.

Austrálčania smútia, rukojemnícka dráma v...
Austrálčania prinášajú na pietne miesto kvety a...
+21Moslimská obec v Austrálii sa od ozbrojenca...

Po viac ako piatich hodinách z kaviarne traja rukojemníci utiekli, a po nich nasledovali dve ženy. Obe na sebe mali zástery zamestnancov kaviarne.

Krátko potom, čo sa objavili informácie o obsadení kaviarne, vyšlo tiež najavo, že bola kvôli podozrivému balíčku evakuovaná známa budova opery v Sydney. Nebolo jasné, či a prípadne ako spolu oba incidenty súvisia.

Rukojemníci držia ruky za hlavou v kaviarni v... Foto: SITA/AP
Sydney, rukojemníci Rukojemníci držia ruky za hlavou v kaviarni v Sydney. Niektorí z nich museli na okne držať čiernu vlajku podobnú tej, ktorú používajú bojovníci Islamského štátu.

Na televíznych záberoch z miesta bolo vidieť rukojemníkov vnútri kaviarne, ktorí mali ruky nad hlavami alebo ich opierali o vyklad, opísal server news.com.au. Iní zase museli pridržiavať čiernu vlajku s arabským nápisom, ktorá je podobná tým, čo používajú bojovníci Islamského štátu. Rukojemníkov mohlo byť až 40, asi 30 zákazníkov a desať zamestnancov.

Podľa niektorých informácií na vlajke vnútri kaviarne bolo napísané v arabčine takzvaná Šaháda, teda islamské vyznanie viery: „Nie je boh okrem Alaha a Mohamed je jeho prorok“. Tento typ vlajky využívajú napríklad islamisti z frontu An-Nusrat operujúci v Sýrii.

Abbott: Sú tu indície, že ide o politický motivovaný čin

„Nevieme, či je to politicky motivované. Sú tu ale určité indície, že by mohlo byť,“ vyhlásil na krátkom brífingu austrálsky premiér Tony Abbott. „Ide o veľmi znepokojujúcu udalosť. Chápem všetky obavy a úzkosť Austrálčanov,“ dodal. Miestnych obyvateľov vyzval k pokoju a k modlitbám za tých, ktorí sú v kaviarni držaní.

Všetko sa údajne začalo v pondelok okolo 9:44 miestneho času (v nedeľu 23:44 SEČ), keď na políciu prišlo hlásenie o pohybe muža s podozrivou taškou (v ktorej mohla byť zbraň), ktorý vošiel do kaviarne a obchodu Lindt v centre Sydney. Podľa policajnej hovorkyne zatiaľ nikto neutrpel žiadne zranenia. Celá oblasť bola vyprataná, uzavreté boli okolité kancelárie a obchody, evakuovaný bol napríklad aj neďaleký americký konzulát.

Austrália sa na začiatku októbra zapojila do priamej vojenskej akcie v Iraku, kde koalícia vedená Spojenými štátmi podniká útoky na pozície radikálov z hnutia Islamský štát. Krajina odhaduje, že v Iraku a Sýrii po boku islamistov bojuje asi 60 jej občanov. Ďalšia zhruba stovka Austrálčanov radikálnu skupinu podporuje formou verbovania bojovníkov alebo im poskytuje financovanie.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #rukojemník #ozbrojenec