Demonštranti obliehajú Budapešť, nechcú Orbánov rozpočet

Maďarskí odporcovia úsporných opatrení vlády konzervatívneho premiéra Viktora Orbána zablokovali niekoľko kľúčových úsekov diaľnic v Budapešti na protest proti podobe rozpočtu na budúci rok, o ktorom v pondelok rokuje parlament.

15.12.2014 13:44
Maďarsko, protest Foto: ,
Demonštranti v Budapešti kráčajú k parlamentu s protestnými heslami proti rozpočtu premiéra Viktora Orbána.
debata (28)

Ďalšia skupina protestujúcich sa ráno pokúsila znemožniť zákonodarcom vjazd do parlamentných garáží, polícia však podľa agentúry MTI ich akciu ukončila.

Demonštráciu namierenú proti očakávanému negatívnemu vplyvu rozpočtu na sociálne slabších obyvateľov zvolala skupina veľkých odborových zväzov. Protestujúci zablokovali niekoľko úsekov diaľnic v širšom centre maďarskej metropoly, čo viedlo k dopravným zápcham. Počet účastníkov demonštrácie médiá neuviedli.

Už ráno sa asi dve desiatky ľudí pokúsili zabrániť poslaneckým autám vo vjazde do parlamentných garáží, pred ktorými sa vytvorila fronta vozov blokujúcich priľahlú ulicu a električkovú dopravu. Z hlúčiku zneli heslá ako „Žiadne škrty!“ alebo „Ústava, demokracia, sociálny štát!“. Policajti niekoľkokrát skupinu neúspešne vyzvali, aby odišla, potom použili silu, takže poslanci mali voľnú cestu do garáží a na rokovania o rozpočte.

Protesty nadväzujú na nedeľné demonštrácie, pri ktorých proti úsporným opatreniam Orbánovho kabinetu a obmedzeniu sociálnych dávok vyšlo do centra Budapešti vyše 2 000 ľudí. „Toto nie je rozpočet Maďarska, ale banánovej republiky,“ povedal počas demonštrácie jeden z organizátorov Zoltán Vajda, podľa ktorého úsporný rozpočet uvrhne do chudoby milión obyvateľov tejto desaťmiliónovej krajiny.

Protesty proti Orbánovi trvajú s prestávkami už od októbra, keď davy ľudí prvýkrát po dlhom čase vyhnalo do ulíc chystané zdanenie internetu. Odvtedy Maďari protestovali aj proti stále tesnejším hospodárskym stykom s Ruskom, vládou navrhovanému zákazu nedeľného predaja v obchodoch či rozšíreniu spoplatnenia diaľnic.

Popularita Orbánovej vládnucej strany Fidesz podľa prieskumu verejnej mienky v novembri prudko klesla. Na jej páde sa zjavne podpísali neustále boje so Západom a tiež plány na zdanenie internetu. Podpora Fideszu spadla v porovnaní s októbrom o tretinu, z 37 na 25 percent. V aprílových parlamentných voľbách dostala Orbánova strana vyše 44 percent hlasov.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Budapešť #demonštrácia #úsporné opatrenia