Masaker na škole: Talibanci zabili vyše 141 ľudí, väčšina obetí sú deti

Útok bojovníkov islamského hnutia Taliban na školu v pakistanskom meste Péšávar si vyžiadal namenej 141 mŕtvych, vrátane 132 detí, a 124 zranených. O život prišli aj všetci útočníci. S odvolaním sa na pakistanskú armádu o tom informovala agentúra AFP. Ide o vôbec najkrvavejší teroristický útok v pakistanských dejinách.

16.12.2014 08:36 , aktualizované: 18:04
Pakistan, Taliban, útok na školu Foto: ,
Pakistanské dievčatko, ktoré zranili ozbrojení Talibanci, prevážajú do nemocnice.
debata (133)

Pakistanská armáda po deviatich hodinách obliehania školy informovala, že záchranná operácia sa skončila a že všetci útočníci zahynuli. Armáda tiež oznámila, že začala odvetné nálety proti predpokladaným pozíciám Talibanu na severe krajiny – konkrétne podnikla v prvej fáze desať leteckých úderov.

Podľa pakistanského denníka Dawn pakistanské úradné zdroje uvádzajú, že pri oslobodzovacej operácii armády zahynulo „všetkých“ sedem útočníkov. Pôvodne sa hovorilo o šiestich až deviatich teroristoch.

Teroristi nemali v úmysle brať rukojemníkov

Pri utorkovom útoku utrpelo podľa generálmajora Asíma Badžvu tiež 124 osôb zranenia, z toho 121 je detí. Podľa neho „teroristi začali strieľať náhodne, keď vstúpili do školy, takže nemali v úmysle brať rukojemníkov.“

Útočníci boli všetci opásaní vestami s výbušninami. Streliva a potravín mali na niekoľko dní. Zatiaľ nie je podľa Badžvu jasné, koľko teroristov sa počas niekoľkohodinovej operácie samo vyhodilo do vzduchu a koľko ich bolo zabitých bezpečnostnými silami.

Badžva zdôraznil odhodlanie armády pokračovať v boji proti terorizmu. „Nie je väčšia príležitosť pre to, aby sme prejavili svoju zodpovednosť,“ do­dal.

Na Twitteri predtým Badžva napísal, že radikáli síce zasiahli srdce národa, ale nedokážu nikdy zničiť jeho vôli.

Krátko po tom, čo Talibanci vtrhli do školy,...
Vojak odvádza deti do bezpečia.
+14Deti, ktoré vyviazli z prestrelky bez zranení,...

Ozbrojenci dopoludnia obsadili školu a približne 500 žiakov, prevažne vo veku od desať do dvadsať rokov, a ich učiteľov zajali ako rukojemníkov. Väčšinu rukojemníkov príslušníci bezpečnostných síl postupne evakuovali, desiatky školákov sa ale stali obeťou streľby či explóziou výbušnín útočníkov.

Najmenej jeden z útočníkov odpálil nálož, ktorú mal pripevnenú na tele, informoval Parvíz Chattak, šéf provinčnej vlády. Práve táto explózia má podľa BBC na svedomí veľký počet mŕtvych.

Pakistanský premiér Naváz Šaríf označil masaker v škole za „národnú tragédiu“ a vycestoval na miesto incidentu.

Incident odsúdil americký prezident Barack Obama, šéfka diplomacie Európskej únie Federika Mogheriniová, americký minister zahraničia John Kerry, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, britský premiér David Cameron. Útok odsúdilo aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

„Spoločne s miliónmi ďalších ľudí na celom svete smútime nad smrťou týchto detí, mojich bratov a sestier. Poraziť sa ale nikdy nenecháme,“ vyhlásila v reakcii na útok nositeľka Nobelovej ceny za mier Malala Júsufzaiová.

Pakistanská odnož Talibanu prijala zodpovednosť, a to prostredníctvom svojho hovorcu Muhammada Churasáního, ktorý telefonoval médiám. Hnutie informovalo, že si „školu vybralo ako cieľ, pretože vojaci si berú za ciele naše rodiny, a my chceme, aby pocítili našu bolesť“. „Ide o odvetný útok za armádnu ofenzívu v Severnom Vazíristáne,“ konštatoval Churasání s poukázaním na vojenskú operáciu namierenú proti Talibanu, ktorá sa začala v júni.

Ozbrojenci vtrhli do školy oblečení vo vojenských uniformách. Krátko na to školu obkľúčili vojaci a policajti a ihneď sa rozpútala prestrelka. Nad budovou prelietavali vrtuľníky. Sanitky rýchlo odvážali zranených do nemocnice. Mnohí z nich boli v kritickom stave a museli sa podrobiť operáciám.

Predstavitelia Talibanu vyhlásili, že o útoku rozhodli po tom, čo „zmapovali situáciu a zistili, že deti niekoľkých vysokých armádnych činiteľov študuje práve na tejto škole“. Do školy, ktorá sa nachádza na okraji kasárenského komplexu, však chodia aj deti z rodín civilistov. „Naše samovražední atentátnici vstúpili do školy. Majú inštrukcie neubližovať deťom, ale zamerať sa na dospelých študentov a armádny personál,“ povedal hovorca Talibanu Churasání.

Svedok: Talibanci strieľali, deti padali do kaluže krvi

Jeden zo zranených študentov Abduláh Džamál vypovedal, že v čase útoku bol v skupine žiakov ôsmej, deviatej a desiatej triedy, ktorým tím pakistanských armádnych lekárov práve vysvetľoval pravidlá prvej pomoci. Podľa študenta nikto na začiatku netušil, čo sa deje.

Bezpečnostný pracovník sprevádza evakuované... Foto: SITA/AP, Mohammad Sajjad
Taliban, Pakistan, útok na školu Bezpečnostný pracovník sprevádza evakuované deti do bezpečia.

„Potom som videl, ako sa deti padajú na zem, plačú a kričia. Aj ja som si spadol. Neskôr som zistil, že mám v nohe guľku,“ opisoval Džamál hrôzy zo školy z nemocničného lôžka. „Všetky deti mali strelné rany. Všetky deti krvácali,“ dodal.

Jeden z učiteľov školy povedal, že v čase útoku prebiehali v niektorých triedach skúšky. „Boli sme práve v skúšobnej miestnosti, keď sa útok začal. O pol hodiny dorazili vojaci. Teraz prehľadávajú jednu triedu po druhej,“ hovorí o dianí za múrmi školy.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #Pakistan #škola