Rusko čelí odlevu mozgov

Mladí kvalifikovaní ľudia tvoria vraj veľkú časť narastajúceho počtu ruských emigrantov. Tvrdí to server Business Insider, ktorý sa odvoláva na ruské aj medzinárodné štatistiky.

16.12.2014 09:20
debata (31)

Podľa nich pritom ešte v rokoch 1997 až 2010 vytrvalo klesal počet emigrantov z Ruska. Trend sa prudko otočil roku 2012, keď krajinu opustilo takmer 123 000 ľudí, a vlani to už bolo vyše 186 000.

Podľa ruského štatistického úradu Rosstat počet ľudí opúšťajúcich Rusko vzrástol približne v období nástupu prezidenta Vladimira Putina do tretieho funkčného obdobia.

Ako informovala OSN, počet žiadostí o azyl v zahraničí dosiahol vlani približne 40 000. Je to o 76 percent viac ako roku 2012. Ibaže od apríla 2014, teda od pripojenia polostrova Krym k Rusku, opustilo krajinu už 203 659 Rusov.

Podľa serveru Business Insider je zaujímavé, že po zániku ZSSR najčastejšie emigrovali chudobní nekvalifikovaní mladí muži. V súčasnosti ide o dobre situovaného odborníka, konštatuje časopis World Policy. „Začínajú odchádzať ľudia, ktorí sa majú dobre,“ povedal časopisu podnikateľ Anton Nosik. Ide väčšinou o ľudí, ktorí odchádzajú kvôli deťom alebo profesionálnej budúcnosti. Podľa Reuters dôvodom emigrácie je korupcia, byrokracia a vraj aj nepoctivé súdnictvo.

Okrem odlevu mozgov čelí Rusko zároveň aj veľkému prílevu prisťahovalcov, ktorí po odchode časti vysokokvalifi­kovaných ľudí a intelektuálov obsadzujú uvoľnené pracovné miesta. Podľa OSN prijalo Rusko druhý najväčší počet prisťahovalcov na svete a v súčasnosti ich je viac ako emigrantov. Podľa Rosstatu veľká časť imigrantov pochádza napríklad z Ukrajiny.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vzdelanie