Na Námestí svätého Petra znelo tango, veriaci slávili pápežove narodeniny

Za jasného zimného dňa sa konala v stredu týždenná pápežská audiencia na Námestí svätého Petra vo Vatikáne. Zišli sa tam tisíce ľudí a hoci sa pápež František v príhovore venoval rodine a tiež "neľudským teroristickým útokom", mnoho ľudí prišlo hlavne oslavovať jeho narodeniny.

17.12.2014 13:34
pápež František Foto: ,
Veriaci dnes na Námestí svätého Petra venovali pápežovi Františkovi k narodeninám balón s blahoprianím.
debata (1)

Pápež má práve dnes 78 rokov a do Vatikánu od rána prúdili davy ľudí, aby mu zatancovali jeho obľúbené tango.

Hneď po homílii zaznela na námestí hudba a páry začali tancovať tango, v ktorom František údajne v mladosti vynikal.

Už keď dopoludnia vchádzal na námeste, obracali ľudia pozornosť k jeho výročiu. Musel sfúknuť sviečky na torte a prijať ponúkaný nápoj.

„Tanec bude náš darček pre pápeža,“ povedala profesorka tanca z Raveny Cristina Carmoraniová, ktorá svojich kolegov a kolegyne zvolala prostredníctvom Facebooku v kampani nazvanej Tango pre Františka. Dúfala, že sa prihlási niekoľko stoviek ľudí, nakoniec ich boli tisíce. „Všetci sa uvoľnili, nečakala som taký záujem,“ povedala.

Pápež František sa v deň svojich  narodenín... Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
pápež František Pápež František sa v deň svojich narodenín zdraví s veriacimi.

Na účte otvorenom na Facebooku špeciálne pre túto príležitosť sa potom objavili detailné organizačné pokyny. „Prineste si biele šatky, príďte skoro, zájdite si včas na toalety, pretože v tomto smere sa tam nič nepripravuje,“ bolo medzi nimi.

Pápež, ktorý má argentínskou národnosť a vlastným menom je Jorge Mario Bergoglio, sa priznal, že ešte keď bol kardinálom v Buenos Aires, k jeho vášňam patrili hudobníci, ktorí sa venujú tangu. „Je to silnejšie ako ja, milujem to,“ povedal. Jeho mladšia sestra tvrdí, že býval v mladosti výborným tanečníkom.

Keď vlani vo Vatikáne oslavoval narodeniny prvýkrát, hralo na jeho počesť vatikánske rádio jeho obľúbenú skladbu Por una cabeza (O hlavu) od Carlosa Gardela.

Vatikán tvrdí, že pápež kvôli svojim narodeninám nijako nezmenil program a chce, aby oslava bola triezva. Vo svojej homílii sa venoval rodine, ale aj posledným teroristickým útokom. „Chcem sa s vami dnes pomodliť za obete neľudských teroristických činov spáchaných v minulých dňoch v Austrálii, Pakistane a Jemene. Nech boh prijme mŕtvych do svojho mieru, utíši rodiny a napraví srdcia násilníkov, ktorí sa nezastavia ani pred deťmi,“ povedal, keď pozval prítomných na modlitbu.

Bojovníci hnutia Taliban v utorok zabili v škole v pakistanskom Pešávare vyše 130 ľudí, hlavne deti. Deň predtým obsadil kaviareň v Sydney ozbrojený muž a niekoľko hodín tam držal rukojemníkov. Tento incident skončil smrťou troch ľudí. V Jemene potom v utorok bomby zabili 25 ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František