Spojené štáty a Kuba začnú normalizovať vzájomné vzťahy

Spojené štáty a Kuba začnú po dlhých desaťročia normalizovať vzájomné v súčasnosti ešte stále napäté vzťahy.

17.12.2014 18:34
Raúl castro Foto: ,
Kubánsky prezident Raúl Castro hovorí počas tlačovej konferencie v televízii.
debata (78)

V stredu to potvrdili najvyšší predstavitelia Washingtonu vrátane prezidenta Baracka Obamu. USA už v najbližších mesiacoch plánujú otvoriť vlastnú ambasádu v kubánskom hlavnom meste Havana. Deje sa tak v čase, keď Kuba informovala o prepustení amerického pracovníka zadržiavaného v krajine posledných päť rokov a USA zase potvrdili prepustenie troch Kubáncov uväznených na Floride pre špionáž.

Obama o zlepšovaní vzájomných vzťahov ešte v utorok prostredníctvom telefónu diskutoval so svojím kubánskym partnerom Raúlom Castrom. Obaja lídri majú na stredu ohlásené separátne tlačové konferencie, na ktorých oznámia bližšie podrobnosti dohody. Medzi plánovanými opatreniami by malo byť aj zmiernenie amerického obchodného embarga, ktoré USA na Kubu uvalili pred viac ako 50 rokmi.

USA a Kuba sú znepriatelené od kubánskej revolúcie z roku 1959, ktorá vyniesla k moci Fidela Castra, brata súčasného lídra krajiny Raúla. Washington ani Havana v súčasnosti neudržiavajú žiadne oficiálne diplomatické ani obchodné vzťahy.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Kuba #Raúl Castro