Obama láme kubánske ľady

Studená vojna v Karibiku smeruje po viac ako 50 rokov k výraznému otepleniu vzťahov.

18.12.2014 07:13
Alan Gross, Kuba, USA Foto: ,
Kuba po viac ako piatich rokoch prepustila z väzenia Američana Alana Grossa (na snímke s manželkou Judy). Havana a Washington zároveň oznámili, že po desaťročiach nadviažu diplomatické vzťahy.
debata (24)

Kuba a Spojené štáty včera oznámili výmenu niekoľkých väzňov. Zároveň budú krajiny rokovať o nadviazaní plných diplomatických stykov, čo by sa mohlo udiať už za niekoľko týždňov. Havana je v nemilosti Washingtonu od revolúcii v roku 1959. Ľavicové povstanie zvrhlo diktátora Fulgencia Batistu. Autoritárskeho lídra nahradil komunisti. Ich diktatúru odvtedy viedol Fidel Castro, ktorého od roku 2008 nahradil brat Raúl. Proti Kube už viac ako polstoročie platí americké ekonomické embargo.

"Opustime dedičstvo kolonializmu aj komunizmu,“ vyhlásil v stredu americký prezident Barack Obama. Raúl Castro potvrdil nadviazanie diplomatických vzťahov, ale uviedol aj to, že názorové rozdiely medzi Havanou a Washingtonom pretrvávajú.

Kuba z väzenia prepustila Američana Alana Grossa, ktorého Havana označovala za špióna. USA zároveň poslali domov troch Kubáncov, ktorých v osemdesiatych rokoch odsúdili v Miami za špionáž.

Americký prezident Barack Obama podľa agentúry AP hovoril v utorok 45 minút s Raúlom Castrom. Je to prvý takýto kontakt lídrov USA a Kuby od roku 1961. Tajné rokovania o zmenách vo vzťahoch dvoch ideologických nepriateľov už bežia niekoľko mesiacov. USA však všetko podmieňovali prepustením Grossa.

Zmiernenia embarga

  • americké ekonomické embargo proti Kube platí od roku 1960
  • Biely dom niektoré jeho časti zmierni, úplne zrušiť ho však môže len Kongres
  • Američania budú môcť jednoduchšie cestovať na Kubu
  • budú si môcť priviezť tovar v hodnote 400 dolárov a alkohol a tabakové výrobky do hodnoty 100 dolárov pre vlastnú potrebu
  • po desaťročiach sa tak v Amerike legálne objavia slávne kubánske cigary

"Obama vždy podporoval oteplenie vzťahov, ale politické okolnosti mu to nedovoľovali,“ povedal pre Pravdu Carlos Seiglie, odborník na kubánsku ekonomiku a politiku z Rutgersovej univerzity.

Podľa experta si zase Kuba uvedomuje, že v budúcnosti bude čeliť ešte náročnejšej ekonomickej situácii. "Cena ropy klesá a Venezuela tak zásadným spôsobom znižuje finančnú pomoc pre Kubu. Havana stráca najsilnejšieho spojenca. Preto je ochotná pristúpiť na zmierenie sa s USA,“ uviedol Seiglie.

Nadviazanie diplomatických vzťahov však neznamená koniec ekonomického embarga. Obama zmierni niektoré jeho vplyvy, zrušiť ho však môže len Kongres, kde sa proti tomu určite postaví veľká časť republikánov.

"Mojím záujmom je, aby Kuba urobila kroky k demokracii a slobode. Nič, čo dnes prezident oznámil, k tomu nesmeruje,“ povedal pre televíziu Fox News vplyvný republikánsky senátor Marco Rubio. Pochádza z Floridy, kde žije početná kubánska menšina.

Embargo USA sa ešte nekončí

Alejandro Sanchez z Rady pre hemisférické vzťahy pripomína, že výmena väzňov a kroky vedúce k znormalizovaniu vzťahov medzi Havanou a Washingtonom automaticky nepovedú k ukončeniu amerického embarga. "Verím, že kubánska vláda bude čoraz otvorenejšia,“ povedal tiež pre Pravdu expert na Latinskú Ameriku.

Čo bude teraz hlavnou výzvou pre vzťahy Kuby a USA?
Bude to Summit amerických štátov v Paname v roku 2015. Na zatiaľ poslednom v Kolumbii v roku 2012 Američania trvali na tom, aby sa na ňom Kuba nezúčastnila. Takže Bogota Havanu nepozvala, hoci všetci ostatní z Latinskej Ameriku ju tam chceli mať. Spojené štáty už povedali, že odmietajú účasť Kuby aj v Paname. Zmení sa to teraz? Uvidíme.

Smeruje Amerika aj k zrušeniu viac ako 50-ročného embarga?
Len americký Kongres ho môže úplne zrušiť. Ten však budú od roku 2015 ovládať republikáni. Preto nepredpokladám, že dôjde k dohode na ukončení embarga.

Čo sa dá teraz očakávať od kubánskej vlády v politickej rovine?
Dúfajme, že bude čoraz otvorenejšia. Bol by to dobrý argument pre tých z medzinárodného spoločenstva, čo presadzujú zrušenie embarga. Vláda už dovolila disidentke Yoani Sánchezovej aj iným Kubáncom cestovať bez špeciálneho povolenia. Sánchezová môže tiež publikovať noviny 14ymedia v digitálnej forme. Verím, že tento trend bude pokračovať. Musíme si však počkať aj na to, kto bude Kubu riadiť, keď Raúl Castro skončí.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Kuba