Írsko poteší homosexuálov

Dva členské štáty Európskej únie s prevahou katolíckeho obyvateľstva, ale každý sa uberá iným smerom. Kým na Slovensku sa chystá referendum, ktoré fakticky môže oklieštiť práva gejov a lesieb, v Írsku bude všeľudové hlasovanie o uzatváraní manželstiev medzi osobami rovnakého pohlavia.

18.12.2014 07:34
LGBTI, registrované partnerstvá, lesba Foto: ,
V EÚ sa rozrastá počet štátov umožňujúcich uzatvárať manželstvá medzi osobami rovnakého pohlavia. Pravdepodobne medzi tieto krajiny pribudne Írsko. Ilustračná snímka je z Ríma, kde sa nedávno konal medzinárodný módny veľtrh určený pre sobášiace sa homosexuálne páry.
debata (11)

Tamojšia vláda oznámila, že hlasovanie o tejto téme sa uskutoční v máji 2015. V Írsku sa tak naskytne šanca rozšíriť práva homosexuálnych párov, ktoré majú od roku 2011 právo uzatvárať registrované partnerstvá. Napriek tomu, že ku katolíckej viere sa v krajine hlási až 84 percent obyvateľov, podpora manželstiev gejov a lesieb je vysoká.

„Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky s tým súhlasí 71 percent opýtaných. Odmietavý postoj má 17 percent,“ informoval denník Irish Times (zvyšné percentá ľudí nemajú jasný názor alebo nechceli odpovedať). Pred dvoma rokmi bol percentuálny pomer 64 : 36 v prospech zástancov sobášov medzi homosexuálmi.

Aktuálne výrazná podpora vo verejnosti existuje napriek silnému nesúhlasu katolíckej cirkvi v Írsku. Konferencia biskupov zverejnila nedávno posolstvo s názvom Význam manželstva, ale jeho obsah nijako očividne nezabral. Poukázal na to portál Irish Central. „Je veľkou nespravodlivosťou, že štát ignoruje jedinečnú úlohu manželov a manželiek a význam matiek v našej spoločnosti,“ citoval z pastierskeho listu server Christian Post. Biskupi zároveň varovali, že uzákonenie homosexuálnych sobášov by išlo proti záujmom dieťaťa mať matku a otca.

Medzi tých, čo podporujú kladný výsledok referenda, patrí napríklad aj svetoznámy írsky herec Colin Farrell. „Z môjho pohľadu je to úplne o srdci, nie o pohlaví. Je to o myšlienke lásky medzi plnoletými… Ako často tvoríme dejiny v našom živote? Nie iba osobné dejiny. Sociálne, globálne. Svet sa bude na nás pozerať. Ukážme príklad. Smerujme k svetlu,“ napísal v otvorenom liste, v ktorom vyzval hlasovať za legalizáciu.

Írski politici, ktorí majú rovnaký názor, sa zhodujú, že referendum (a jeho očakávaný výsledok) je dôkaz toho, ako významne sa krajina posunula v tolerancii. Poslanec Jerry Buttimer, ktorý sa hlási k homosexualite, pritom zdôrazňuje, že sa nemožno uspokojiť s veľkou podporou manželstiev gejov a lesieb.

Kampaň pred referendom považuje za ideálnu príležitosť vysvetľovať všetkým Írom, že nová právna úprava by nebola ohrozením hodnôt celej spoločnosti. Referendum je v tejto súvislosti v Írsku potrebné, aby z ústavy vypadla veta, že manželstvo je výlučne zväzok medzi mužom a ženou.

Sobáše gejov a lesieb v Európskej únii

  • Už právne zavedené do života: Holandsko (ako prvé v EÚ od roku 2001), Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Portugalsko, Španielsko, Švédsko, Británia (nevzťahuje sa to na Severné Írsko).
  • Parlamentmi tiež schválené, ale zákony ešte len nadobudnú účinnosť: Luxembursko od 1. januára 2015, Fínsko od 1. marca 2017.
  • Poznámka: Vo viacerých štátoch únie existuje možnosť registrovaných partnerstiev. Z krajín, ktoré susedia so Slovenskom, to platí o Česku, Maďarsku a Rakúsku.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #referendum #referendum o rodine #LGBTI+