Slabnúci rubeľ ženie Rusov do obchodov

Takú prednovoročnú nákupnú horúčku Rusko od sovietskych čias nezažilo. Pád hodnoty národnej meny vyhnal do obchodov davy, ktoré sa snažia ochrániť svoje rubľové úspory pred inflačnou špirálou.

18.12.2014 07:48
rubeľ Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

Rubeľ sa po čiernom utorku, keď jeho kurz voči euru prekročil magickú trojcifernú hodnotu, čiastočne posilnil. V stredu večer sa kurz pohyboval okolo 80 rubľov za euro, aj to však bolo o tridsať rubľov viac než v októbri. Ani prísľub centrálnej banky, že spolu s vládou prijme nové opatrenia na stabilizáciu domácich finančných trhov, Rusom nevrátil dôveru v rubeľ .

„Vy spíte, a zajtra ráno budú v mnohých obchodoch prázdne police,“ napísal vo svojom blogu známy ruský bloger Iľja Varlamov a poznámku doplnil fotografiami z hypermarketov s ubúdajúcim tovarom a s nekonečnými radmi pri pokladniciach.

Rusi skupujú elektroniku, nábytok i šperky. Podľa televízie ORT predaj televízorov a chladničiek za posledné dva týždne dvojnásobne vzrástol oproti rovnakému obdobiu minulého roku.

Prudko vzrástol aj objem nákupov z cudziny v ruských internetových obchodoch, kde ceny zaostávajú za rýchlym prepadom rubľa. Viacerí predajcovia už na toto riziko reagujú. Spoločnosť Apple v stredu zastavila on-line predaj v Rusku s odôvodnením, že výkyvy kurzu rubľa jej neumožňujú stanoviť ceny. Populárne iPhony a iPady pritom už minulý mesiac v Rusku o pätinu zdraželi.

Podľa novín Vedomosti sa prakticky zastavil aj predaj zahraničných automobilov ruským dílerom. Výrobcovia pre silnú devalváciu rubľa prestali dodávať svoju produkciu do autosalónov, ktoré tak zákazníkom nemajú čo ponúknuť. Automobilka BMW svojich dílerov upozornila, že dodávky obnoví, iba ak do dvoch dní dostane zaplatené za objednané autá.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ