Obama si zaslúži náš rešpekt, vyhlásil Raúl Castro

Kubánsky prezident Raúl Castro v stredu osobne ocenil najnovšiu dohodu medzi Havanou a Spojenými štátmi o zbližovaní vzájomných vzťahov.

18.12.2014 09:48 , aktualizované: 20:42
Obama, Castro Foto: ,
Barack Obama (vľavo) a Raúl Castro na archívnej fotografii počas stretnutia na spomienkovej akcii na zomrelého Nelsona Mandelu v Johannesburgu v decembri 2013.
debata (61)

Urobil tak v osobitnom vystúpení krátko po tom, ako dohodu oznámil americký prezident Barack Obama. „Potrebujeme sa naučiť žiť spolu civilizovaným spôsobom, aj so svojimi rozdielmi,“ uviedol v televíznom prejave brat Fidela Castra, po ktorom prevzal vedenie komunistickej krajiny. Zároveň ocenil Obamu, ktorý si podľa neho za rozhodnutie o zblížení vzťahov s Kubou „zaslúži rešpekt a uznanie kubánskeho ľudu“.

Spojené štáty už v najbližších mesiacoch pripravujú otvorenie vlastného veľvyslanectva v kubánskej metropole Havana. Washington to oznámil v čase, keď Kuba informovala o prepustení amerického pracovníka zadržiavaného v krajine posledných päť rokov a USA zase potvrdili prepustenie troch Kubáncov uväznených na Floride pre špionáž.

Washington má v pláne aj zmiernenie obchodného embarga uvaleného na Kubu po revolúcii z roku 1959, ktorá vyniesla k moci Fidela Castra, brata súčasného kubánskeho lídra Raúla.

Normalizáciu s Kubou podporuje 40 percent Američanov

Američania skôr podporujú normalizáciu vzťahov s komunistickou Kubou. Svedčí o tom prieskum verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnila agentúra Reuters.

Aj keď značné percento opýtaných občanov USA nemá jasno, prevaha stúpencov normalizácie je zreteľná. Americký prezident Barack Obama oznámil nadviazanie diplomatických stykov s odvekým nepriateľom v stredu a súbežne s ním kroky k normalizácii oznámil v Havane aj kubánsky vodca Raúl Castro.

Obe krajiny si tiež vymenili niekoľko dlhodobo väznených špiónov a Kuba sľúbila prepustiť skupinu približne 50 politických väzňov.

Agentúra Reuters výsledky svojho prieskumu oznámila vo štvrtok, ale anketu vykonali už v októbri. Ukázala, že proti nadviazaniu priateľských vzťahov s Kubou je necelých 20 percent Američanov, zatiaľ čo postupnú normalizáciu podporuje zhruba dvojnásobok. Približne 39 percent opýtaných nemá na vzťahy medzi USA a Kubou jasný názor.

Podľa analytikov môžu nálady vo verejnosti prezidenta povzbudiť, aby presvedčil zákonodarcov o úplnom zrušení hospodárskej blokády Kuby. Úplné prerušenie sankcií musí schváliť americký Kongres.

Po Obamovom prekvapivom oznámení sa zraky mnohých upierali k Miami, kde žije najpočetnejšia kubánska exilová komunita. „Je to akoby sa začínala nová éra,“ reagoval dvadsaťsedemročný Daniel Lafuente. Mladšia generácia Kubáncov na rozdiel od tej staršej bola vždy väčšinou oveľa viac otvorená zmenám a dialógu, poznamenala agentúra AP.

Štyridsaťtriročný Ahmed Martel má ale opačný názor. „Nedáva to zmysel postaviť Čínu na úroveň Spojeným štátom,“ uviedol. „Nie je možné si s nimi sadnúť a vyjednávať,“ dodal. Aj Anu Lourdes-Cuestaovú normalizácia vzťahov šokovala a ako uviedla nedokáže uveriť tomu, že by Obama zbavil Kubu nálepky „teroristického štátu“. „Takže teraz budeme priatelia a budeme spolu večerať, bozkávať deti a potriasať si rukami? Nie. Históriu nemôžete vymazať,“ uviedla.

Aj keď prvá vlna protestov, ktoré sa v Miami odohrali, bola pomerne malá, organizátori demonštrácie očakávajú, že v najbližších dňoch protestujúcich pribudne.

Biely dom nevylúčil možnosť Castrovej návštevy Washingtonu

Spojené štáty vo štvrtok nevylúčili prípadnú návštevu kubánskeho prezidenta Raúla Castra vo Washingtone. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest podľa agentúry Reuters odmietol vylúčiť takúto možnosť deň potom, čo Washington oznámil normalizáciu vzťahov medzi oboma krajinami.

„Nevylučoval by som návštevu prezidenta Castra,“ vyhlásil Earnest. Hovorca naznačil aj možnosť návštevy amerického prezidenta Baracka Obamu v Havane.

Obama by sa v piatok k tejto veci mohol vyjadriť na tlačovej konferencii, ktorú má prezident podľa Earnest usporiadať pred odchodom na dvojtýždňovú dovolenku na Havajských ostrovoch.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #USA #Kuba