Únia rozšírila zákaz investovania na Kryme

Európska únia rozšírila vo štvrtok svoj zákaz investovania na Kryme, ktorý sa dotkne aj ruskej čiernomorskej ropy a plynu. Rozšírený zákaz, prijatý tesne pred začiatkom summitu EÚ v Bruseli, začne platiť v sobotu. Európsky blok takto zdôrazňuje svoj pokračujúci nesúhlas s anexiou polostrova Ruskom.

18.12.2014 16:30
debata (80)

Na základe zákazu európske a v EÚ sídliace firmy nebudú môcť financovať a nakupovať nehnuteľnosti a obchodné spoločnosti na Kryme. Zakázaný bude vývoz tovarov a technológií používaných pri produkcii ropy, plynu a minerálov a využívaných v dopravnom, telekomunikačnom a energetickom sektore.

Európske spoločnosti budú mať aj zákaz poskytovať technickú pomoc a poradenstvo v týchto oblastiach. EÚ tiež zastaví financovanie prieskumu Čierneho mora a európske výletné lode nebudú môcť používať krymské prístavy.

Zákaz investícií, posledný zo série opatrení od júla, je tiež zameraný na to, aby ukázal, že napriek prepadu hodnoty rubľa sankcie nepoľavia, kým sa Moskva nevzdá podpory povstalcov na východe Ukrajiny.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #zákaz #investovanie #kríza na Ukrajine #anexia Krymu