Porošenko navrhol zrušiť neutralitu Ukrajiny

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhol parlamentu zrušiť neutralitu krajiny. Návrh podľa jeho tlačovej služby zdôvodnil neúčinnosťou tohto statusu vzhľadom na terajšie udalosti. Úmysel zrušiť vojenskú nezúčastnenosť šéf ukrajinského štátu oznámil v stredu pri návšteve Poľska.

18.12.2014 20:45
Ukrajina, Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (134)

„Neutrálny štatút Ukrajiny, ktorý bol zakotvený v zákone o princípoch vnútornej a zahraničnej politiky, sa ukázal ako neúčinný, pokiaľ ide o ochranu pred vonkajšou agresiou a nátlakom,“ konštatuje sa v odôvodnení predloženého návrhu zmien v uvedenom zákone.

Prezident pritom návrh určil ako naliehavý na mimoriadne prerokovanie zákonodarným zborom, Najvyššou radou.

Petro Porošenko v stredu pri prejave v poľskom parlamente, Sejmu, oznámil, že po návrate do Kyjeva plánuje predložiť poslancom návrh na zrušenie ukrajinskej neutrality. V súvislosti s tým tiež vyhlásil, že jeho krajina „opäť naberie kurz smerom k začleneniu do euroatlantického bezpečnostného priestoru“. O NATO, ktorého členské krajiny sa v súčasnosti stavia k prípadnému ukrajinskému prijatie rôzne, sa ale konkrétne nezmienil.

Porošenkova tlačová služba tiež informovala, že prezident chce budúci týždeň navrhnúť vytvorenie ústavnej komisie, ktorej hlavnou úlohou má byť už v budúcom roku vykonanie zmien v ústave, ktoré sa týkajú decentralizáci­e moci.

Decentralizácia je jedným z kľúčových prvkov terajšej krízy na východe Ukrajiny. Tamojší proruskí separatisti by oblasti, ktoré ovládajú – Doneck a Luhansk, najradšej pripojili k Rusku, ale na pokyn Moskvy by sa uspokojili s federalizáciou Ukrajiny. Terajšie vedenie krajiny je ochotné obom regiónom poskytnúť určitý špeciálny status, ale o federalizácii nechce ani počuť.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #neutralita #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko