Obama podpísal sankcie proti Rusku, zatiaľ sa nevyužijú

Americký prezident Barack Obama vo štvrtok podpísal nový zákon o protiruských sankciách, ktorý nedávno schválil Kongres, aby podporil Ukrajinu a dodatočne zvýšil tlak na Rusko.

18.12.2014 21:40
debata (29)

Zároveň ale Obama oznámil, že túto legislatívu nevyužije na zavedenie ďalších reštrikcií proti Rusku, naopak je pripravený už uplatnené sankcie zmierniť, ak Moskva „podnikne kroky na zmiernenie napätia spôsobeného jej agresiou proti Ukrajine“, napísala agentúra Reuters.

Obama netajil svoje výhrady k iniciatíve Kongresu z minulého týždňa, aby boli vytvorené podmienky pre rozšírenie sankcií zameraných na osoby a firmy provokujúce nestabilitu na Ukrajine. Norma navyše otvára dvere k dodávkam zbraní Ukrajine. Podľa šéfa Bieleho domu sa tým vysiela mätúci signál európskym spojencom aj Rusku v čase, keď panujú zvýšené nádeje na diplomatické urovnanie krízy na východe Ukrajiny.

„Moja vláda bude aj naďalej úzko spolupracovať so svojimi spojencami a partnermi v Európe a na medzinárodnej úrovni podľa vývoja na Ukrajine, a bude prehodnocovať a vyvažovať svoje sankcie v reakcii na ruskú aktivitu,“ uviedol Obama vo vyhlásení. „Sme stále pripravení zvrátiť sankcie, ak Rusko prijme potrebné opatrenia,“ dodal.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #Barack Obama #Ukrajina #kríza na Ukrajine #protiruské sankcie