Únia potrebuje stratégiu voči Rusku, chce sa dostať z defenzívy

Dlhodobé riešenie ukrajinskej krízy nie je možné bez zodpovedajúcej a jednotnej európskej stratégie voči Rusku. Po štvrtkovom summite Európskej únie v Bruseli to povedal nový predseda Európskej rady Donald Tusk. Prístup EÚ pritom podľa neho musí zodpovedať európskym možnostiam, spoločenstvo má prestať byť defenzívne.

19.12.2014 01:50
Donald Tusk Foto: ,
Donald Tusk 18. decembra 2014 prvýkrát predsedal summitu Európskej únie. Lídri únie mali na programe ekonomiku a situáciu na Ukrajine.
debata (101)

Ukrajinská kríza a problematické vzťahy s Ruskou federáciou boli po investičnom pláne novej Európskej komisie druhú významnou súčasťou štvrtkovej samitu únijnej dvadsaťosmičky (o investičnom pláne viac v článku Lídri únie podporili vznik fondu strategických investícií).

Podľa Tuska je zrejmé, že súčasťou európskej stratégie smerujúcej k dlhodobému riešeniu krízy vo východnej Európe musí byť moderná, nezávislá a bezpečná Ukrajina. Preto podľa neho dali lídri EÚ najavo ochotu Kyjevu ďalej pomáhať.

„Náš prístup musí zodpovedať našim ambíciám a možnostiam. Musíme prestať len reagovať na udalosti a byť v defenzíve,“ vyhlásil niekdajší poľský premiér Tusk. V úlohe „únijného prezidenta“ vo štvrtok absolvoval svoj prvý summit EÚ.

Po skončení schôdzky opäť zopakoval svoje tvrdenie z jedného zo svojich novinových rozhovorov pred decembrovým nástupom do funkcie, kde uviedol, že Rusko sa zo strategického partnera únie svojim postupom v ukrajinskej kríze mení v jej strategický problém.

„Bol som dnes dojatý. Naše diskusie pri večeri ukázali, že EÚ je v tejto otázke jednotná ako nikdy predtým,“ povedal Tusk. Diskusia bola podľa neho veľmi praktická a pragmatická.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker podotkol, že EÚ ruské akcie na Ukrajine naďalej odsudzuje. Ocenil však, že zostali otvorené kanály na komunikáciu. „Pána (ruského prezidenta Vladimira) Putina poznám mnoho rokov. A pokiaľ ide o tieto kanály, hodlám sa do nich ponoriť, nájsť to správne miesto a zabezpečiť možný úžitok z toho množstva rokov, čo pána Putina poznám,“ vyhlásil Juncker.

Český premiér Bohuslav Sobotka poznamenal, že medzi lídrami krajín EÚ panovala zhoda, že Rusko je teraz pod silným ekonomickým tlakom. „Ten je spôsobený najmä poklesom cien ropy, aj tým, že európske sankcie znemožňujú Rusku, aby sa refinancovalo na medzinárodných finančných trhoch,“ pripomenul. Hlboké problémy a hospodársky pád Ruska by však mali podľa neho dopady aj na situáciu na Ukrajine.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová bude podľa českého premiéra naďalej koordinovať rokovania o poskytnutí ďalšej európskej pomoci Kyjevu. Ekonomická situácia krajiny nie je jednoduchá, líšia sa výrazne sumy, ktoré by Ukrajina potrebovala, podotkol český premiér.

Závery štvrtkovej schôdzky pripomínajú, že EÚ je pripravená spolu s ostatnými darcami naďalej Ukrajine pomáhať, avšak v súlade s podmienkami Medzinárodného menového fondu. Ten – rovnako ako únia v minulých dňoch – od Kyjeva očakáva predovšetkým rýchle začatie štrukturálnych reforiem v mnohých oblastiach, ktoré sú definované v asociačnej dohode s EÚ.

„Tu nie je potrebné, aby sa realizoval nejaký plán reforiem … Všetky kľúčové, vrátane tých politických, sú súčasťou politickej časti asociačnej dohody,“ pripomenul Sobotka.

K téme ukrajinskej krízy sa podľa Tuska vrátia lídri únijných krajín v marci. Najneskôr vtedy bude potrebné začať riešiť otázku predĺženia európskych sankcií, spustených voči Rusku a proruským separatistom na Kryme a na východe Ukrajiny. Ministrov zahraničia EÚ čaká podľa Mogheriniovej podobná debata už v januári.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #summit #Ukrajina