Hrozný masaker v Austrálii: V rodinnom dome našli osem dobodaných detí

V dome na predmestí mesta Cairns na severe Austrálie našla polícia osem mŕtvych detí vo veku od 18 mesiacov do 15 rokov a zranenú ženu. Polícia prišla na miesto po tom, čo dostala hlásenie o vážne zranenej žene. Podľa prvých informácií televízie ABC boli deti dobodané.

19.12.2014 07:46
Austrália, dobodané deti Foto: ,
Polícia uzavrela ulicu v okolí domu, kde našli policajti osem surovo dobodaných detí a zranenú ženu.
debata

Polícia štátu Queensland oznámila, že ju zavolali do domu na predmestí Manoora predpoludním miestneho času. Keď policajti došli na miesto, našli zakrvavené telá ôsmich detí.

Zranená žena je momentálne v rukách lekárov. Jej stav je stabilizovaný a pomáha polícii pri vyšetrovaní. Podľa miestnej záchrannej služby má bodné rany na hrudi. Polícia nezverejnila ďalšie informácie a neinformovala ani o tom, akým spôsobom boli deti zavraždené.

„V momentálnej situácii nie je nutné, aby bola verejnosť znepokojená, okrem skutočnosti, že ide o veľmi tragickú udalosť,“ povedal policajný vyšetrovateľ Bruno Asnicar. „Situácia je pod kontrolou,“ uistil kriminalista.

Na mieste zasahovali desiatky policajtov a privolali aj niekoľko sanitiek. Okolie miesta tragédie polícia uzavrela a miesto zostane neprístupné najmenej ďalší jeden deň. Vyšetrovatelia vypočúvali susedov. Polícia zatiaľ nezistila, aký je vzťah medzi deťmi a hospitalizova­nou ženou.

„Takéto udalosti sú samozrejme pre každého veľmi desivé a ani policajti nie sú voči takýmto tragédiám imúnni, sme tiež len ľudia,“ povedal Ascinar.

Miestni obyvatelia a susedia sledujú prácu... Foto: SITA/AP, Graeme Bint
Austrália, dobodané deti Miestni obyvatelia a susedia sledujú prácu policajtov.

Lisa Thaiday, ktorá tvrdí, že je sesternica zranenej, uviedla, že všetky deti sú súrodenci a zranená žena je ich matka. Thaidayová ďalej uviedla, že 20-ročný muž, ďalší súrodenec detí, našiel svojich bratov a sestry mŕtve po tom, čo prišiel domov. „Idem ho navštíviť, potrebuje teraz utešiť,“ povedala príbuzná.

Austrália sa stále spamätáva z pondelňajšieho útoku na kaviareň v Sydney, kde ozbrojenec zadržiaval 16 hodín skupinu rukojemníkov. Pri incidente prišli traja ľudia o život, únosca i dvaja rukojemníci. Páchateľom bol muž iránskeho pôvodu Man Haron Monis, ktorý mal už v minulosti problémy so zákonom. Podľa polície tieto dve udalosti spolu vôbec nesúvisia.

„Správy z Cairns sú srdcervúce,“ vyhlásil v piatok austrálsky premiér Tony Abbott. „Všetci rodičia musia cítiť hrozný smútok z toho, čo sa stalo. Je to nevýslovný zločin. Večer bude celá naša krajina plakať a modliť sa za tieto deti. Toto sú veľmi ťažké dni pre našu krajinu,“ dodal Abbott.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #obete #deti #polícia #Austrália