„Zeleninu nekupujem vo veľkom. Presne vyrátam, koľko treba na týždeň syra, smotany či salámy. Ak predsa len je niečoho viac, ako napríklad chleba, tak šup s ním do mrazničky,“ delí sa Oksana o jeden z dnešných receptov na prežitie ukrajinskej rodiny.
Podľa najnovšieho sociologického prieskumu Centra Razumkova v decembri tohto roku iba 14 percent obyvateľov sa považovalo za strednú triedu a za vyššiu 1,4 %. Pritom skúsenosti centra potvrdzujú, že mnohí ľudia s nízkymi príjmami nadhodnocujú svoje postavenie. A tak vychádza, že nad prahom biedy žije asi 10 percent Ukrajincov, zatiaľ čo 90 percent žije, či presnejšie živorí, od výplaty do výplaty. Pritom priemerná mesačná mzda je 3 509 (asi 175 eur), dôchodok 1 670 (asi 83 eur) a štipendium študentov 730 hrivien (asi 37 eur).
Počas nedávnej návštevy Kyjeva, ktorý je najdrahším mestom v krajine, sme sa presvedčili, že napríklad desať vajec stojí 8,56 hrivny (viac ako 40 centov) a začiatkom januára jediný kus môže mať vraj cenu až dvoch hrivien. Liter mlieka stojí 6,33 (viac ako 30 centov), kilogram bravčového mäsa 51,94 (viac ako 2,60 eura) a rovnaké množstvo masla 52,35. Teda približne rovnako ako spomínané mäso. Z pohľadu našinca sú to možno prijateľné ceny. Kúpna sila Ukrajincov je však oveľa nižšia a stále klesá.
„Ľudia majú strach zo situácie, ktorá pripomína roky 1998 a 2008. Vyberajú úspory z bánk a výsledkom sú zastavené pôžičky a pokles ich kúpyschopnosti,“ hodnotí situáciu Boris Muzaľov, spolumajiteľ siete supermarketov Tavria B. Zatiaľ čo podnikateľ to podľa jeho slov rieši nákupom potravín vo veľkom a ich čiastočnou výrobou a vlastným balením za „prijateľnú“ cenu, milióny Ukrajincov sa musia spoľahnúť na vlastnú šikovnosť. Nie nadarmo sa o nich hovorí, že sú vynaliezaví od narodenia. Ich správanie v mnohom pripomína našinca.
Napríklad Ľudmila, dôchodkyňa z Charkova, väčšinu dňa trávi „marketingovým prieskumom trhu“. Vo svojom bydlisku postupne navštevuje supermarkety Billa, Fora, Siľpo či ATV. Všade tam nakupuje potraviny, ktoré sú v porovnaní s ostatnými obchodmi najlacnejšie. „Je to fuška na moje roky, ale ušetrím tak až 20 percent nákladov,“ priznáva dôchodkyňa.
Programátor Igor a manželka Jelena, banková úradníčka, pracujú v Kyjeve celý týždeň do večera. Nemajú čas „loviť“ v obchodných sieťach. V sobotu si to však vynahradia. Navštevujú trhoviská na periférii mesta. Často na konečnej metra. Kupujú priamo od farmárov bez obchodnej dane, a tak ušetria 20 až 25 percent z pôvodnej ceny v supermarketoch. Na trhoviskách, rovnako ako väčšina, nakupujú aj odevy či pomôcky do domácnosti. Ak nakupujete len u toho „svojho“ predavača, vraj máte istú zľavu. Nemálo Ukrajincov však čaká na „záverečnú“ v supermarketoch aj na trhoviskách. Vtedy idú ceny prudko dole a vraj aj keď sa ocitnú neskôr pri odpadkových kontajneroch, dá sa sem-tam čosi nájsť pod zub.
V ťažkej situácii sa vynašli aj študenti. Napríklad Miron z Ľvova by v internáte zo štipendia sotva vyžil. Tak ako iným aj jemu pomáhajú rodičia, ktorí ho týždenne zásobujú balíkmi so zemiakmi, slaninou a so zakonzervovanými potravinami, čo je aj dnes osvedčený zvyk ešte zo sovietskych čias. Ak sa viacerí študenti spoja, získané potraviny im umožňujú slušné živobytie.
Najdrahšie mestá
- Kyjev
- Sevastopoľ
- Luhansk
- Doneck
- Černovcy
- Záporožie
- Kirovograd
- Odesa
- Charkov
10 Chmeľnickij
Zdroj: RYNOKBIZ