Štáty susediace s Coloradom napadli legalizáciu marihuany na súde

Dva štáty, ktoré susedia s Coloradom, napadli na Najvyššom súde USA legalizáciu marihuany. Nebraska a Oklahoma tvrdia, že droga z Colorada preniká aj k nim.

19.12.2014 08:34
marihuana, fajčenie Foto: ,
Susedné štáty nie sú z legalizácie marihuany v Colorade nadšené a tvrdia, že ohrozuje zdravie detí a mládeže.
debata

Oba štáty sa usilujú o to, aby Najvyšší súd vyhlásil legalizáciu marihuany v Colorade za protiústavnú. Minister spravodlivosti v štáte Nebraska John Bruning povedal, že oba štátny spoločne podali žalobu, ktorá má opäť zrušiť platnosť príslušnej legislatívy, ktorú obyvatelia Colorada schválili v roku 2012 v referende.

Štát Colorado tak od začiatku tohto roka ako prvý štát v USA umožnil legálny maloobchodný predaj marihuany na osobné použitie. Čoskoro za ním nasledoval štát Washington.

Štáty v podanej sťažnosti argumentujú tým, že príslušný coloradský zákon je v rozpore s federálnou legislatívou, ktorá je podľa ústavy zákonom jednotlivých štátov nadradená. Minister spravodlivosti Oklahomy Scott Pruitt vo štvrtok povedal, že rozhodnutie Colorada legalizovať marihuanu znemožnilo jeho štátu presadzovať zákony zamerané proti užívaniu marihuany, ktorá podľa neho ohrozuje zdravie detí a mládeže.

debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #Najvyšší súd #Colorado