Zbližovanie USA a Kuby nebude jednoduché

Pred rokom si podali ruku, teraz naťahujú k sebe ruky svojich krajín. Americký prezident Barack Obama a kubánsky vodca Raúl Castro majú pred sebou cestu zbližovania medzi demokratickým a komunistickým štátom. Správa o snahe otepliť snahy predstavuje míľnik.

19.12.2014 09:14
Kuba, škola Foto: ,
Radosť v škole v Havane po oznámení, že Kuba a USA zlepšia vzájomné vzťahy.
debata (14)

Nepriateľstvo Washingtonu s Havanou existuje od roku 1959, keď sa dostali k moci komunisti. Obama vysvetlil, že nový postoj je nevyhnutný, pretože doterajšie nepriniesli výsledok. „Nekompromisná americká politika voči Kube v posledných desaťročiach mala nepatrný vplyv,“ zdôraznil v televíznom prejave. „Izolácia bola nefunkčná,“ dodal šéf Bieleho domu.

V rovnakom čase ako Obama predstúpil pred divákov aj Castro. „Navrhli sme Spojeným štátom spoločné opatrenia na normalizáciu vzájomných vzťahov, ktoré sa budú zakladať na zásadách medzinárodného práva a Charty OSN,“ vyhlásil kubánsky vodca.

Špekulácie o zmene postoja vznikli vlani v decembri, keď sa obaja lídri videli v Juhoafrickej republike. „Už od podania ruky medzi Obamom a Castrom na pohrebe Nelsona Mandelu bolo jasné, že sa dá očakávať nový prístup USA ku Kube,“ poznamenal pre Pravdu politický analytik Victor Bulmer-Thomas z londýnskeho Chatham House.

Oznámeniu o oteplení vzťahov predchádzali mesiace zložitých dôverných rokovaní. O náročnom období sa však dá hovoriť aj smerom do budúcnosti. Americkí republikáni kritizujú ústretovosť Obamu a hovoria, že jeho plánom s Castrom postavia prekážky. „Prezident urobil ústupok diktatúre. Nemal nič meniť, kým sa Kubánci nebudú tešiť zo slobody,“ zdôraznil podľa agentúry AP šéf dolnej komory Kongresu USA John Boehner.

Bulmer-Thomas upozornil, že vývoj nebude jednoduchý. „Napriek tomu, že obe vlády už spolupracujú napríklad v oblasti boja proti pašovaniu drog, existujú záležitosti, ktoré si budú vyžadovať súhlas Kongresu USA. Najdôležitejšou témou je v tejto súvislosti zrušenie obchodného embarga proti Kube,“ podotkol.

Nie je vylúčené, že toto embargo zostane v platnosti ešte dlhý čas. „Jeho zrušenie si vyžaduje súhlas dvoch tretín členov v obidvoch komorách Kongresu USA. S prevahou republikánov v Snemovni reprezentantov aj v Senáte je zmena málo pravdepodobná,“ uviedol pre Pravdu profesor Antoni Kupcia z univerzity v Nottinghame.

S výhľadom do budúcnosti treba pamätať aj na americké prezidentské voľby. Keď Obama odslúži druhé funkčné obdobie, z Bieleho domu sa odsťahuje. „Zatiaľ prinajmenšom jeden možný kandidát na prezidenta z tábora republikánov už vyhlásil, že v prípade zvolenia by zachoval obchodné embargo proti Kube. Je ním Jeb Bush,“ poznamenal Kupcia.

Hoci Bulmer-Thomas poukázal na to, že normalizácia vzťahov medzi USA a Kubou nebude bezproblémová, v samotnom projekte vidí veľký kus mozaiky Obamovej politiky, keď ho začnú hodnotiť dejiny. „Je to jedna z oblastí, ktorá môže vymedziť jeho odkaz z pôsobenia v Bielom dome. Preto túto tému určite zaradí medzi svoje priority, kým je vo funkcii,“ nazdáva sa Bulmer-Thomas.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Kuba #Raúl Castro