Kurdi oslobodili v Iraku obkľúčený Sindžár, zachránili stovky ľudí

Bojovníci kurdskej Pešmergy si prebojovali cestu na irackú horu Sindžár a oslobodili stovky ľudí, ktorých tam obliehali militanti z Islamského štátu. Vo štvrtok to oznámil šéf kurdskej bezpečnostnej rady Mesrúr Barzaní.

19.12.2014 09:27
Irak, Kurdi, pešmergovia Foto: ,
Bojovníci kurdskej Pešmergy si prebojovali cestu na irackú horu Sindžár a oslobodili stovky ľudí. Na snímke jeden z kurdských bojovníkov pozerá na spúšť, ktorú po sebe zanechali islamisti.
debata (4)

„Pešmergovia sa dostali na horu. Oslobodili rozsiahlu oblasť,“ povedal Barzaní a dodal, že pri bojoch zabili stovku islamistov. „Teraz je otvorený koridor a snáď sa od Islamského štátu podarí oslobodiť aj zvyšok (Sindžáru)“.

Úspešná operácia asi 8-tisíc Kurdov podporovaná americkými náletmi ukončila niekoľkomesačné utrpenie stoviek príslušníkov irackej jezídskej náboženskej menšiny, ktorí uviazli na hore, odkedy islamisti v auguste obsadili Sindžár a ďalšie kurdské časti severného Iraku. „Všetci jezídi, ktorí uviazli na hore, sú voľní,“ povedal Barzaní.

Kurdská ofenzíva na oslobodenie hory a mesta Sindžár sa začala v stredu. Postupovali zo Zumáru, východne od Sindžáru, pričom za dva dni získali späť 700 kilometrov štvorcových. Americké stíhačky uskutočnili v stredu na ich podporu 45 náletov ako aj dva pri Sindžári. Ešte je potrebné oslobodiť samotné mesto, odkiaľ mnohí jezídi ušli, získanie hory sa však považuje za veľké víťazstvo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #islamisti #Kurdi #Islamský štát