Záchranca Putin. Všetko vie a vždy nad všetkým bdie, ironizuje ruská tlač

Skôr ironicky komentuje ruská tlač štvrtkové trojhodinové vystúpenie prezidenta Vladimira Putina, ktorým chcel najmä upokojiť nálady po dramatickej devalvácii rubľa.

19.12.2014 12:33
Vladimir Putin Foto: ,
Ruská tlač vôbec neprijala vystúpenie Vladimira Putina nadšene.
debata (394)

„Život sa po takýchto tlačových konferenciách stáva veselším a svet jasnejším,“ píše sarkasticky liberálny denník Vedomosti. (Viac v článku Putin: Rusko sa dostane z krízy do dvoch rokov)

Skvelý nápad vysielať prezidentovu tlačovú konferenciu v priamom prenose poslúžil podľa komentátora najmä tomu, že „zase sme sa presvedčili, že všetci nepriatelia klamú a že náš prezident je najživší zo všetkých“, čiže žiadny nezrozumiteľný android – to keď napríklad hovorí o gruzínskom exprezidentovi Saakašvilim ako o „všivákovi“. A Putin teraz dokázal ľudu, že „rovnako ako predtým všetko vie a vždy nad všetkým bdie“.

Tlač ironizuje: Všetko bolo plánované, aj pád rubľa

Rusi teda môžu pokojne zahodiť zradné myšlienky o zlyhaní vedenia krajiny, ktoré človeka môžu napadnúť pri pohľadu na kurz dolára: „Nie, nie, všetko bolo premyslené, všetko je kontrolované. A ak nie, tak zase bude, nanajvýš o pár rokov.“ Skrátka, „Rusi – a nielen Rusky – milujú svoju vládu ušami“, a „kde inde by sa dalo v našej ťažkej dobe počuť toľko skutočne upokojujúcich slov“, na rozdiel od lamentácií bankárov.

Ruský prezident Vladimir Putin počas tlačovej... Foto: Reuters, Maxim Zmeyev
Vladimir Putin Ruský prezident Vladimir Putin počas tlačovej konferencii deň po hrozivých správach o dramatickom páde rubľa.

A ak Západ obviňuje Rusko z porušovania nejakých hlúpych pravidiel, tak Putin im pripomenie mučenie islamistov, ako aj vysvetlí, že agresívne je NATO, kým ruskí vojaci na Ukrajine len vypočuli volanie svojho srdca, pokračujú v ironických poznámkach Vedomosti.

„Tlačová konferencia ruského prezidenta k záveru asi najdramatickejšieho roka v tomto storočí neodpovedala na kľúčovú otázku, čo bude s vlasťou a s nami. Skôr vznikol dojem, že nielen svet a Rusko, ale aj krajiny a ich vedenia existujú v rozdielnych realitách,“ myslí si internetový denník Gazeta.ru. Napriek tomu, že sa zrútil menový trh a vypukla naplno finančná kríza, nezaznelo nič konkrétne a prezident rozprával, ako keby sa nič zvláštne nedialo.

Prezidentov sľub „odskoku do prebytku“ sa neopiera o žiadne seriózne argumenty, podotkol komentátor a pozastavil sa nad tým, že všetko v ekonomike sa vraj zladí samé od seba, o rok či dva, a to „nevyhnutne“, ako Putin niekoľkokrát zopakoval.

„Tak bodrý tón si prezident asi vybral schválne, aby upokojil ľud. Ale bohužiaľ neupokojil všetkých: dokonca aj pri raste cien ropy na svetových trhoch rubeľ počas tlačovej konferencie klesal,“ upozornil autor. Podľa jeho názoru skľúčenosť elít z krízy a úporná neochota Ruska priznať si jej vnútorný a politický – nielen ekonomický – charakter, môže v budúcnosti vážne ohroziť stabilitu krajiny.

Vlastná ekonomika sa stala nepriateľom Ruska

Nielenže Putin neohlásil žiadne demisie a sklamal tým nádej na nového premiéra, ale priamo dal najavo, že je spokojný s centrálnou bankou, s vládou i so šéfom ropného koncernu Rosnefť Igorom Sečinom, teda že naďalej chce lavírovať medzi relatívnymi jastrabmi v politike a relatívnymi liberálmi v ekonomike.

Trojhodinovú tlačovú besedu ruského prezidenta... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Vladimir Putin Trojhodinovú tlačovú besedu ruského prezidenta Vladimira Putina vysielali ruské televízie naživo.

„Sotva však valuty v bankách či pohánku v obchodoch vykúpia výlučne odporcovia režimu. Pád rubľa i chaotické vykupovanie tovaru býva známkou krízy dôvery ľudí v štát, tak radových občanov, ako aj firiem,“ poznamenal denník Gazeta.ru. Myslí si, že akokoľvek prezident ponechal nepríjemné otázky bez odpovedí a jeho rétorika sa stala ešte tvrdšia a ľudovejšia, realita aj tak prinúti režim reagovať na krízu.

Zatiaľ je však nejasné, či sa vláde a centrálnej banke podarí uhasiť ekonomický požiar v krajine, ktorá sa uchádza o globálnu úlohu v novom svetovom poriadku. A to „naša neuveriteľne útočná zahraničná politika fakticky zahnala krajinu najmenej na rok do hlbokej ekonomickej obrany“.

„Vlastná ekonomika sa stáva úhlavným nepriateľom Ruska,“ tvrdí internetový denník a odporúča režimu „priznať si novú realitu a venovať sa radšej vlastnej krajiny ako boju s nie vždy skutočnými vonkajšími hrozbami.“

394 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Rusko #Politika #médiá #Vladimir Putin #rubeľ