Obama poprel, že Castro navštívi Biely dom

Znormalizovanie vzťahov s Kubou budú pre USA najlepšou príležitosťou ovplyvniť vývoj na komunistickom ostrove. V piatok to vyhlásil prezident USA Barack Obama, ktorý zároveň vyzval Kongres, aby zmiernil dlhoročné ekonomické embargo voči Havane.

19.12.2014 13:08 , aktualizované: 22:33
Raúl Castro Foto:
Kubánsky prezident Raúl Castro.
debata (19)

Obnovenie americko-kubánskych diplomatických vzťahov, ktoré ohlásil ešte v stredu, podľa neho neprinesie rýchle zmeny, v konečnom dôsledku však povedie k zvýšeniu slobody Kubáncov. „Cítim hlboko v kostiach, že ak robíte niečo 50 rokov a nič sa nezmenilo, tak by ste mali vyskúšať niečo iné,“ povedal Obama pred novinármi na koncoročnej tlačovej konferencii, pričom narážal na tradičnú snahu Washingtonu dosiahnuť zmeny na Kube prostredníctvom izolácie.

Kuba je podľa neho dnes „otvorená svetu nebývalým spôsobom“, čo dáva USA „príležitosť dosiahnuť odlišný výsledok“. Obama pritom poprel, že by sa v blízkej budúcnosti chystal vycestovať na Kubu alebo privítať kubánskeho náprotivka Raúla Castra v Bielom dome.

Sankcie voči Kube začali USA uplatňovať v roku 1960 po tom, ako kubánsky režim znárodnil majetok amerických občanov a korporácií. V roku 1962 získali podobu takmer totálneho embarga. Obama po svojom nástupe do funkcie odkázal, že embargo bude platiť dovtedy, kým Kuba neprepustí všetkých politických väzňov a nezlepší dodržiavanie ľudských práv.

Obnovenie diplomatických vzťahov oznámil po tom, ako Havana informovala o prepustení Američana zadržiavaného na Kube posledných päť rokov, zatiaľ čo USA potvrdili oslobodenie trojice Kubáncov, ktorým pripisujú špionáž.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Kuba #Raúl Castro