Ukrajinské mierové rokovania sa v nedeľu neuskutočnia

Líder ukrajinských proruských separatistov povedal v piatok, že ďalšie kolo mierových rokovaní s cieľom zmierniť konflikt medzi vládou v Kyjeve a povstalcami sa v nedeľu neuskutoční, ako mnohí dúfali, uviedla agentúra Interfax.

19.12.2014 13:30 , aktualizované: 17:22
debata (23)

Rokovania v hlavnom meste Bieloruska Minsk medzi Ukrajinou, Ruskom a zástupcami Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v septembri priniesli dohodu o prímerí medzi Kyjevom a proruskými povstalcami. Prímerie porušovali obe strany, násilie sa však v decembri znížilo, čo vyvolalo nádej uskutočniť ďalšie rokovanie.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko povedal v stredu počas návštevy Poľska, že trojstranné rokovanie by sa mohlo konať v nedeľu v Minsku. Denis Pušilin, vicehovorca separatistov však v piatok povedal, že termín rokovania je potrebné ešte dohodnúť. "Dúfame, že stretnutie v Minsku sa uskutoční pred koncom roka.

Hneď po plánovanej nedeľňajšej trojstrannej schôdzke sa malo v Minsku uskutočniť aj rokovanie takzvanej normandskej skupiny. Tú tvoria lídri Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka – Porošenko, Vladimir Putin, Francoise Hollande a Angela Merkelová, ktorí sa na stretnutí dohodli telefonicky.

Cieľom rozhovorov malo byť nájdenie dohody o trvalom zastavení bojov na východe Ukrajiny. Všetci štyria sa taktiež zhodli na potrebe zvýšenia humanitárnej pomoci pre východoukrajinský región.

V Donbase napriek prímeriu zomreli ďalší vojaci

Kyjevská armáda v piatok uviedla, že pri útokoch proruských militantov za posledných 24 hodín zomrelo ďalších päť ukrajinských vojakov a sedem ďalších utrpelo zranenia.

Ide o vyšší než normálny počet obetí v porovnaní s minulými týždňami. Septembrové prímerie opakovane porušovali obe strany, avšak ostreľovanie značne poľavilo v decembri, čo vyvolalo nádeje na deeskaláciu konfliktu. Ten si už od apríla vyžiadal vyše 4 700 obetí.

„Momentálne dochádza len k paľbe strelnými zbraňami, nepoužívajú tanky alebo delostrelectvo. Nemôžme povedať, že situácia eskaluje,“ uviedol k situácii armádny hovorca Andrij Lysenko počas televízneho brífingu.

Nové kolo trojstranných rokovaní o situácii na Ukrajine sa s najväčšou pravdepodobnosťou uskutoční v nedeľu v bieloruskom hlavnom meste Minsk. V stredu o tom informoval ukrajinský prezident Petro Porošenko počas návštevy Poľska. Posledné takéto stretnutie medzi Ukrajinou, Ruskom a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa konalo začiatkom septembra taktiež v Minsku.

Jeho výsledkom bol mierový plán pre Ukrajinu vrátane prímeria, ktoré obnovili len minulý týždeň. Moskva sa od násilia opakovane dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Donbas