Lavrov varoval Kerryho pred novými sankciami

Nový americký zákon o sankciách proti Rusku pre Ukrajinu môže nadlho podlomiť možnosti normálnej spolupráce medzi Washingtonom a Moskvou, varoval šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v telefonáte so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym.

19.12.2014 15:16
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
debata (103)

Oznámila to agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničia, podľa ktorého sa rozhovor uskutočnil z americkej iniciatívy. Lavrov tiež kritizoval návrh zrušiť neutrálne postavenie Ukrajiny, avšak označil to za ústupok rétorike kyjevských prívržencov vojny.

Spomínaný zákon o protiruských sankciách, nedávno schválený Kongresom pre podporu Ukrajiny a zvýšenie tlaku na Rusko, síce americký prezident Barack Obama vo štvrtok podpísal, ale s tým, že zatiaľ nové reštrikcie nevyužije. Naopak je pripravený už uplatnené sankcie zmierniť, ak Moskva „podnikne kroky na zmiernenie napätia spôsobeného jej agresiou proti Ukrajine“.

Obama netajil svoje výhrady k iniciatíve Kongresu z minulého týždňa, aby boli vytvorené podmienky pre rozšírenie sankcií zameraných na osoby a firmy provokujúce nestabilitu na Ukrajine. Norma navyše otvára dvere k dodávkam zbraní Ukrajine. Podľa šéfa Bieleho domu sa tým vysiela mätúci signál európskym spojencom aj Rusku v čase, keď panujú zvýšené nádeje na diplomatické urovnanie krízy na východe Ukrajiny.

„Moja vláda bude aj naďalej úzko spolupracovať so svojimi spojencami a partnermi v Európe a na medzinárodnej úrovni podľa vývoja na Ukrajine, a bude prehodnocovať a vyvažovať svoje sankcie v reakcii na ruskú aktivitu,“ uviedol Obama vo vyhlásení. „Sme stále pripravení zvrátiť sankcie, ak Rusko prijme potrebné opatrenia,“ dodal.

Lavrov tiež kritizoval ako konfrontačný štvrtkový návrh ukrajinského prezidenta Petra Porošenka parlamentu, aby zrušil neutrálne postavenie Ukrajiny. Avšak podľa agentúry TASS šéf ruskej diplomacie tiež uviedol, že ostré Porošenkove vyhlásenie o zrušení neutrality, vyhnanie Ruska z radov stálych členov Bezpečnostnej rady OSN alebo o hospodárskej blokáde povstaleckého Donbasu na východe Ukrajiny „nie sú ničím iným, než daňou tej rétoriky, po ktorej baží vojnychtivá strana v Kyjeve“, zatiaľ čo sám Porošenko podľa Lavrova vyvíja snahu o urovnanie konfliktu.

„Neutrálny štatút Ukrajiny, ktorý bol zakotvený v zákone o princípoch vnútornej a zahraničnej politiky, sa ukázal ako neúčinný, pokiaľ ide o ochranu pred vonkajšou agresiou a nátlakom,“ konštatuje sa v odôvodnení Porošenkovho návrhu. Prezident pritom návrh určil ako naliehavý na mimoriadne prerokovanie zákonodarným zborom – Najvyššou radou.

V súvislosti s tým tiež vyhlásil, že jeho krajina „opäť naberie kurz smerom k začleneniu do euroatlantického bezpečnostného priestoru“. O NATO, ktorého členské krajiny sa v súčasnosti stavajú k prípadnému ukrajinskému prijatiu rôzne, sa ale konkrétne nezmienil. Rusko dalo najavo, že vníma rozširovanie Severoatlantickej aliancie ako hrozbu.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #john kerry #Ukrajina #Sergej Lavrov