Navaľnyj zostane v domácom väzení, hrozia mu roky za mrežami

Moskovský súd predĺžil do polovice februára domáce väzenie opozičnému predákovi Alexejovi Navaľnému v prípade, v ktorom obžalovaný čelí obvineniu zo sprenevery viac ako 30 miliónov rubľov.

19.12.2014 15:51
Moskva, Rusko, opozícia, primátor, Alexej Navaľnyj Foto: ,
Opozičný líder Alexej Navaľnyj.
debata (5)

Prokuratúra v piatok požiadala súd, aby Navaľného odsúdil na desať rokov väzenia. Rozsudok má padnúť 15. januára.

Navaľnyj patril k hlavným vodcom masových demonštrácií proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina na prelome rokov 2011 a 2012. Podľa obžaloby odcudzil spomínanú sumu spolu so svojím bratom Olegom z dvoch firiem, vrátane pobočky francúzskej kozmetickej firmy Yves Rocher.

Súrodenci obvinenia popierajú. Aj obhajcovia Navaľného trvajú na jeho nevine a žiadajú jeho oslobodenie. V piatkovom pojednávaní označili postup prokuratúry za nezákonný a vznesené obvinenia za absurdné.

V záverečnej reči Navaľnyj uviedol hlavné zásady, ktorými sa snaží riadiť vo svojom politickom boji. „Znie to možno naivne, ale vyzývam všetkých na život bez lži. Život stráca zmysel, pokiaľ strpíte lož a budeme hľadieť do zeme v strachu zdvihnúť oči. Neľutujem jediný svoj čin a budem ďalej vyzývať ľudí na aktivitu,“ povedal sudcom a proces proti svojej osobe označil za politický.

V minulosti bol už Navaľnyj odsúdený na päťročný podmienečný trest za údajný podvod a spreneveru 16 miliónov rubľov v jednej drevárskej firme v procese, ktorý odporcovia režimu označili za vykonštruovaný. Napriek tomuto rozsudku Navaľnyj vlani v septembri vo voľbách moskovského starostu získal druhú priečku s 27 percentami hlasov.

Právoplatné odsúdenie je v Rusku prekážkou prípadnej kandidatúry v prezidentských voľbách, ktoré by sa mali konať v roku 2018.

Prokuratúra podľa agentúry Interfax uviedla, že považuje vinu bratov Navaľných v prípade Yves Rocher za úplne dokázanú, a požiadala súd, aby opozičného predáka poslal na desať rokov rokov za mreže. Pre jeho brata Olega žiada osemročný trest.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Navaľnyj