V Turecku vydali zatykač Erdoganovho odporcu

Turecké orgány vydali zatykač na moslimského učenca žijúceho v USA Fethullaha Gülena, ktorého súčasný prezident a bývalý premiér Recep Erdogan dlhodobo obviňuje zo snahy zvrhnúť jeho vládu.

19.12.2014 18:25
debata (4)

Informovali o tom v piatok štátne médiá. Erdogan ešte v septembri avizoval, že bude žiadať svojho amerického náprotivka Baracka Obamu o vydanie vplyvného duchovného. Dlhoročný líder prevažne moslimskej krajiny vtedy uviedol, že Američania by Gülena mali „deportovať alebo odovzdať a nechať ho žiť vo vlastnej krajine, ak tvrdí, že nespáchal žiadny zločin“.

Postavenie Erdoganovej vlády koncom minulého roka ohrozili podozrenia z rozsiahlej korupcie, čo Erdogan ešte ako premiér označil za kauzu vykonštruovanú Gülenovými prívržencami s cieľom uskutočniť prevrat. Vláda zareagovala na škandál odvolaním alebo preložením tisícov policajtov ako aj stoviek sudcov a prokurátorov.

Gülenovi prívrženci totiž podľa nej zastávali významné posty v mocenských zložkách vrátane polície a súdnictva. Cez víkend zase polícia uskutočnila raziu v opozičných médiách, ktoré sa podľa prezidenta snažili zvrhnúť demokratický režim v krajine.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Fethullah Gülen