Putin sa stretol s oligarchami, sľúbil im štátnu pomoc

Ruský prezident Vladimir Putin sa v Moskve stretol so skupinou štyridsiatich najvplyvnejších ruských podnikateľov, aby rozptýlil ich obavy z vážnej menovej krízy a sľúbil štátnu podporu ich biznisu.

19.12.2014 19:36
debata (59)

Vyslovil sa pri tejto príležitosti za väčšiu rozmanitosť ruskej ekonomiky, ktorá by zmiernila ruskú závislosť na cenách energetických surovín.

Putin sa v dobe najdramatickejších menových výkyvov zdržal verejných vystúpení a na niekoľko dní sa odmlčal. Vo štvrtok ale absolvoval trojhodinovú tlačovú konferenciu a v piatok prehovoril na schôdzi veliteľov ruskej armády, riadil schôdzu Bezpečnostnej rady, čo je hlavný silový orgán krajiny, a v piatok večer sa stretol so skupinou popredných ruských biznismenov.

Rokovanie bolo uzavreté a prebiehalo za zatvorenými dverami. Na schôdzku sa dostavila šéfka centrálnej banky Elvira Nabiullinová, vládu zastupoval prvý vicepremiér Igor Šuvalov. O prítomnosti premiéra Dmitrija Medvedeva, ktorého post je podľa niektorých ruských komentátorov ohrozený, sa správa Kremľa nezmienila.

Podľa agentúry TASS prezident prítomným ponúkol rozsiahlu diskusiu o „situácii na medzinárodných trhoch a trhoch energetických surovín, o stave ruskej ekonomiky a financií, o problémoch národnej meny“.

Medzi pozvanými boli podľa agentúry Interfax miliardár Roman Abramovič, majiteľ spoločnosti Lukoil Vagit Alekperov, blízky Putinov priateľ a miliardár Gennadij Timčenko, najbohatší Rus Ališer Usmanov, oligarchovia Oleg Deripaska, Viktor Vekselberg a Michail Prochorov a viacero ďalších. Šéfovia firiem so štátnou účasťou pozvaní neboli.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #oligarchovia