Zmení americký biznis Kubu?

Havana víta oteplenie vzťahov s USA, ale bojí sa vírusu perestrojky. Kubánskej ekonomike uvoľnenie obchodného embarga môže prospieť, ale komunistická diktatúra to nemusí prežiť.

20.12.2014 08:00
Kuba, Miami, USA Foto: ,
Kubánska exilová komunita v Miami protestovala proti uvoľneniu vzťahov USA s komunistickou Kubou.
debata (60)

"V strednodobom a dlhodobom horizonte je to výzva pre systém,“ citoval denník Washington Post Artura Lopeza Levyho, bývalého kubánskeho vládneho analytika, ktorý v roku 2001 emigroval do Ameriky. "Súčasné dianie podkopáva atmosféru nepriateľstva, ktorá dlhodobo slúžila na ospravedlnenie systému jednej strany,“ uviedol kubánsky expert z Denverskej univerzity.

Že sa Havana obáva zmien, naznačuje aj Sebastian Arcos, syn známeho kubánskeho disidenta. Režim prepustí 53 politických väzňov a plánuje rozšíriť prístup k internetu. Podľa Arcosa však diktatúra verejne neponúkla v súvislosti s oznámením o nadviazaní diplomatických vzťahov s USA žiadne zásadnejšie politické reformy.

"Vyzerá to, že zmeny v doterajších pozíciách robí len Amerika. Kuba sa ničoho nevzdala,“ uviedol pre Pravdu Arcos z Centra pre výskum Kuby na Floridskej medzinárodnej univerzite. "Keď budú rokovania medzi Washingtonom a Havanou pokračovať v podobnom tóne, tak z nich veľa nezíska ani Amerika, ani obyvatelia Kuby,“ myslí si Arcos.

Uvoľnenie amerického obchodného embarga a po viac ako 50 rokoch nadviazanie diplomatických vzťah tak otestuje teóriu, že s ekonomickými zmenami prídu aj tie politické. Hospodárske reformy pritom podporujú aj mnohí zarytí stúpenci Fidela Castra. Medzi nimi Celio Roques, ktorý bojoval koncom 50. rokov v kubánskej revolúcii.

"Keby som mal zajtra zomrieť a dať Fidelovi desať rokov svojho života, urobil by som to, povedal Kubánec pre denník Daily Telegraph. "Fidelova chyba však bola, že krajinu neotvoril v roku 1989 (vtedy padli komunistické režimy vo východnej Európe, pozn. red.). Mal to urobiť. Naše hospodárstvo je však už zruinované. Naša krajina umiera,“ myslí si Roques.

Po zmiernení embarga budú môcť Američania jednoduchšie cestovať na Kubu, posielať tam peniaze a nakupovať tovar. Predpokladá sa, že Washington tiež vymaže komunistický režim zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus. Havane by to mohlo zjednodušiť prístup k moderným technológiám.

"Kuba však bude potrebovať prostriedky, aby postupne mohla dovážať tovar zo Spojených štátov. Môže to dopadnúť tak, že americkí daňoví poplatníci nakoniec budú podporovať Castrov režim,“ povedal pre Pravdu Carlos Seiglie, expert na kubánsku ekonomiku a politiku z Rutgersovej univerzity. "Dobrou správou však je, že Kuba bude musieť zrýchliť trhové reformy,“ myslí si expert.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba