Washington zakázal investície na Kryme

Spojené štáty v piatok zakázali investície na polostrove Krym a na svoj sankčný zoznam pridali ďalších 24 Ukrajincov a Rusov a niekoľko spoločností, ktoré sa podieľajú sa destabilizácii Ukrajiny.

20.12.2014 10:05 , aktualizované: 14:32
debata (173)

USA tak nasledovali Európsku úniu, ktorá rozšírila svoj zákaz investovania na Kryme vo štvrtok. Washington i únia takto zdôrazňujú svoj pokračujúci nesúhlas s anexiou polostrova Ruskom ako aj s konaním Ruska na východe Ukrajiny.

Spojené štáty sankcionovali napríklad ruskú investičnú spoločnosť Marshall Capital Partners, ktorú vlastní Konstantin Malofejev. Táto firma podľa USA pomáha financovať proruských separatistov bojujúcich proti vláde. Sankcie zaviedli aj proti zbrojárskej firme Almaz-Antej či proti cyklistickej skupine Noční vlci, ktorej členovia slúžili v krymských jednotkám po anexii polostrova Ruskom.

Európske sankcie schválené vo štvrtok vstúpili do platnosti v sobotu. Na základe zákazu európske a v EÚ sídliace firmy nebudú môcť financovať a nakupovať nehnuteľnosti a obchodné spoločnosti na Kryme. Zakázaný bude vývoz tovarov a technológií používaných pri produkcii ropy, plynu a minerálov a využívaných v dopravnom, telekomunikačnom a energetickom sektore. EÚ tiež zastaví financovanie prieskumu Čierneho mora a európske výletné lode nebudú môcť používať krymské prístavy.

Rusko: Sankcie Západu voči Krymu sú kolektívnym trestom

Rusko v sobotu odsúdilo prijatie ďalších sankcií Západu proti Krymu ako „kolektívny trest“ pre tamojších obyvateľov. Ruské ministerstvo zahraničia tak reagovalo na rozšírenie zákazu investovania na Kryme, ktoré prijala Európska únia aj Spojené štáty.

„Prijatie jednostranných sankcií proti Krymskej republike zo strany USA a EÚ je priamym dôkazom, že Západ uznáva, že rozhodnutie Krymu pripojiť sa k Rusku bolo jednomyseľné a dobrovoľné,“ píše vo vyhlásení ministerstvo, ktoré považuje používanie takýchto metód v 21. storočí za smutné.

Moskva podľa vyhlásenia považuje sankcie za zbytočné, keďže ju neprinútia vzdať sa Krymu, ktorý je „historickou a integrálnou“ súčasťou Ruska.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #Krym #saknkcie