Kurdi bojujú proti islamistom o mesto Sindžár

Kurdskí bojovníci bojujú o iracké mesto Sindžár na severe krajiny, ktoré ešte v lete obsadili povstalci z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

21.12.2014 13:10
debata (3)

Z mesta sa v nedeľu ozývajú výbuchy a intenzívna streľba. Operácia na znovuzískanie oblasti za podpory leteckých útokov Američanmi vedenej koalície sa začala minulý týždeň. Bojovníci kurdskej Pešmergy si prebojovali cestu na horu Sindžár nad mestom a oslobodili stovky ľudí, ktorých tam obliehali militanti.

Otvorili tak koridor na priechod k mestu a evakuáciu ľudí. Operácia asi 8 000 Kurdov má ukončiť niekoľkomesačné utrpenie stoviek príslušníkov irackej jezídskej náboženskej menšiny, ktorí uviazli na hore, odkedy islamisti v auguste obsadili Sindžár a ďalšie kurdské časti severného Iraku. Kurdi postupovali zo Zumáru, východne od Sindžáru, pričom za pár dní získali späť 700 kilometrov štvorcových.

Východne od Sindzáru, neďaleko sýrskych hraníc, bojujú iracké vládne sily s povstalcami z IS o strategické letisko v Tal Afár, ktoré je taktiež v rukách extrémistov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Kurdi #Islamský štát