USA vraj pre hackerský útok požiadali o pomoc Čínu

Spojené štáty požiadali Čínu o pomoc v prípade hackerského útoku na počítačové servery filmovej spoločnosti Sony Pictures, ktorá vyrobila snímku zosmiešňujúcu severokórejského komunistického vodcu.

21.12.2014 14:39
debata (26)

V noci o žiadosti s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa administratívy amerického prezidenta Baracka Obamu informovala agentúra AP. Washington je presvedčený, že za akciou stojí Severná Kórea, tá ale všetky obvinenia odmieta. Prezident Obama v rozhovore pre CNN uviedol, že incident nepovažuje za vojnový čin, ale skôr za akt kybernetického vandalizmu.

USA a Čína, ktorá je považovaná za najvýznamnejšieho spojenca KĽDR, podľa spomínaného zdroja AP zdieľajú informácie o útoku. Peking vraj súhlasí so stanoviskom Washingtonu, že hackerské útoky porušujú normy vhodného správania v kybernetickom priestore.

Obama, ktorý je od piatku na dvojtýždňovej dovolenke na Havaji, v súčasnej dobe zvažuje reakciu na útok. Na piatkovú výzvu USA k medzinárodnému boju proti kybernetickej kriminalite už zareagovali Južná Kórea s Japonskom, obe krajiny prisľúbili spoluprácu.

„Nemyslím si, že to bol vojnový čin. Myslím, že to bol akt kybernetického vandalizmu, ktorý bol veľmi nákladný, veľmi drahý. Berieme to veľmi vážne. Budeme primerane reagovať,“ vyhlásil Obama pre CNN.

Zapojenie Číny by podľa AP mohlo priniesť komplikácie, pretože Peking má na KĽDR značný vplyv, zároveň ale Obama v minulosti tiež niekoľkokrát Čínu obvinil z hackerských útokov.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) v piatok oficiálne obvinil Severnú Kóreu z útoku na počítačové servery spoločnosti Sony Pictures. Hackeri medzitým oznámili, že ukradnuté dáta zostanú v bezpečí, ak firma zotrvá pri rozhodnutí nedať do kín film The Interview (Rozhovor).

Snímka o atentáte na vodcu KĽDR Kim Čong-una sa štúdio rozhodlo neuviesť do kín pre bezpečnostné obavy prevádzkovateľov. Kritici tohto kroku tvrdia, že Sony Pictures ustúpila vyhrážkam.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #KĽDR #hacker #Sony Pictures