Obama opäť sľúbil zatvoriť väznicu v Guantáname

Americký prezident Barack Obama v nedeľu opäť prisľúbil, že urobí všetko pre to, aby dosiahol zatvorenie väznice na základni v kubánskom zálive Guantánamo.

21.12.2014 16:25
debata (16)

Zatvorenie väznice zriadenej na príkaz vtedajšieho prezidenta Georgea W. Busha bolo jednou z hlavných téz Obamovej predvolebnej kampane. Ani po takmer šiestich rokoch v prezidentskom kresle však nedokázal svoj sľub splniť, čiastočne aj pre prekážky v Kongrese. „Budem robiť, čo môžem, aby som ju zatvoril,“ povedal v rozhovore pre CNN.

Dodal, že väznica v Guantáname, kde zadržiavajú podozrivých teroristov, inšpiruje k pomste extrémistov po celom svete. „Je to v rozpore s našimi hodnotami a je to aj veľmi drahé,“ vyhlásil Obama. Pripomenul, že sa posledné roky Spojené štáty počet väzňov zredukovali, no v zariadení sa stále nachádza viac ako 130 mužov.

Väznicu v kubánskom zálive Guantánamo zriadili v rámci vojny proti teroru po útokoch na Spojené štáty z 11. septembra 2001. Zadržiavanie bez procesu či vznesenia obvinení ako aj kontroverzné vyšetrovacie praktiky viedli ku kritike zariadenia po celom svete.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Guantánamo