Grécky premiér sľúbil za zvolenie prezidenta ústupky

Grécky premiér Antonis Samaras v nedeľu nečakane sľúbil, že rozšíri vládnu koalíciu a zaistí konanie parlamentných volieb na konci budúceho roka, ak zákonodarcovia zvolia za prezidenta kandidáta vládnych konzervatívcov Stavrosa Dimasa.

21.12.2014 17:37
Antónis Samarás, Grécko, premiér, predseda vlády Foto: ,
Grécky premiér Antonis Samaras.
debata (2)

Ak prezident do konca roka zvolený nebude, budú sa musieť do februára konať v krajine predčasné parlamentné voľby, ktorých výsledok by mohol ohroziť snahu o finančnú stabilizáciu Grécka po ťažkej dlhovej kríze.

Samaras v neplánovanom televíznom vystúpení vyhlásil, že povinnosťou Grécka je dokončiť rokovania s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom o podmienkach dokončenia záchranného programu tak, aby sa z neho mohla krajina v budúcom roku vymaniť. Vyzval poslancov, aby „vypočuli hlas národného záujmu a zdravého rozumu“ a zvolili si prezidenta.

„Potom, keď už budeme ekonomicky aj politicky zaštítení, môžeme nájsť vhodný čas pre usporiadanie volieb napríklad aj na konci roka 2015,“ povedal Samaras podľa agentúry Reuters. Ďalšie parlamentné voľby by sa inak konali v roku 2016.

Tento týždeň sa v 300-člennom parlamente nepodarilo nájsť pre Dimasa potrebných 200 hlasov, aj keď sa k vládnej koalícii Samarasových konzervatívcov a tradičných socialistov z hnutia PASOK pripojilo päť poslancov opozície a kandidát získal 160 hlasov.

V druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa má konať 23. decembra, bude potrebných opäť 200 hlasov, v prípadnom treťom kole plánovanom na 29. decembra, už ale bude stačiť len 180 poslancov. Samaras tak musí získať najmenej 20 poslancov.

Premiér dúfa, že sa mu podarí presvedčiť niektorých z viac ako dvoch desiatok nezávislých poslancov a 22 zákonodarcov dvoch menších strán. Kým pravicová strana Nezávislí Gréci ponuku odmietla, Demokratická ľavica odkázala, že bude o Samarasovom návrhu v pondelok rokovať. Ponuku privítal aj vplyvný nezávislý poslanec Vasilis Ekonomu a vyzval ostatných nezávislých, aby vládu podporili.

Najsilnejšia ľavicová formácia SYRIZA, ktorá má podľa prieskumov v prípade predčasných volieb najväčšiu šancu na víťazstvo, už dala najavo, že urobí všetko, aby voľba prezidenta nevyšla, a aby tak bolo nutné vyhlásiť predčasné parlamentné voľby.

V tom prípade hrozí zavŕšeniu gréckej finančnej sanácii vážne nebezpečenstvo, pretože SYRIZA odmieta úspory a reformy dohodnuté s EÚ a MMF a chce s EÚ vyjednať vymazanie väčšiny gréckeho dlhu a odloženie splátok zostávajúcich záväzkov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #voľby #Antonis Samaras #Stavros Dimas