Lukašenko sľúbil Ukrajine pomoc, nepovedal akú

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sľúbil Ukrajine pomoc, ak o ňu vláda požiada. Nešpecifikoval však, o akú pomoc by malo ísť.

21.12.2014 20:13
Lukašenko, Porošenko Foto: ,
Alexandr Lukašenko (vľavo) s Petrom Porošenkom.
debata (25)

Lukašenko sa vyjadril v nedeľu počas návštevy Ukrajiny, kde sa v Kyjeve stretol s tamojším prezidentom Petrom Porošenkom. „Ak budete niečo potrebovať od Bieloruska, oznámte nám to, a my to pre vás do jedného dňa urobíme,“ vyhlásil bieloruský líder s tým, že Ukrajine praje len to najlepšie.

Pomoc Ukrajine v nedeľu prisľúbil aj prezident Kazachstanu Nursultan Nazarbajev, s ktorým sa má Porošenko stretnúť v pondelok v Kyjeve.

Kazachstan aj Bielorusko majú tradične dobré vzťahy s Ruskom, ktoré podporuje proruských separatistov na východe Ukrajiny a ktoré Západ a Kyjev obviňujú z rozdúchavania tamojšieho konfliktu. Lídri Ruska, Bieloruska a Kazachstanu koncom mája v kazašskej Astane podpísali dohodu o vzniku Eurázijského zväzu.

Zoskupenie začne fungovať v januári budúceho roka. Cieľom trhu s viac než 170 miliónmi ľudí je vytvoriť konkurenciu Európskej únii, Spojeným štátom a Číne. Eurázijská únia má postupne zahŕňať aj Arménsko, Kirgizsko a ďalšie postsovietske štá­ty.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #kazachstan #Ukrajina #Alexandr Lukašenko