Porošenko: Kyjev pomôže Minsku v zlepšení vzťahov s Európou

Ukrajina môže susednému Bielorusku pomôcť pri aktivizácii vzťahov s krajinami Európskej únie a v rámci programu Východného partnerstva. V Kyjeve to podľa pondelkovej ukrajinskej tlače v nedeľu oznámil prezident Petro Porošenko po stretnutí s bieloruským kolegom Alexandrom Lukašenkom.

22.12.2014 09:20 , aktualizované: 13:57
Ukrajina, Bielorusko, Alexander Lukašenko,... Foto: ,
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vľavo) a jeho ukrajinský kolega Petro Porošenko.
debata (19)

Hlavnými témami besedy oboch prezidentov bola regionálna spolupráca v energetike, bezpečnosti a strojárstve.

Porošenko vyhlásil, že Kyjev má záujem na „maximálne intenzívnom“ rozvoji obchodných, politických, hospodárskych a vojenských vzťahov s bieloruským susedom. Minsk bude podľa prezidenta Lukašenka spoľahlivým a čestným partnerom Ukrajiny. „Môžete sa na nás úplne spoľahnúť,“ povedal bieloruský prezident.

Bielorusko má podľa prezidenta záujem, aby „všetko na Ukrajine bolo dobré“. Ak Kyjev v terajšej ťažkej situácii o čokoľvek Bielorusko požiada, „v ten istý deň to bude splnené,“ povedal Lukašenko.

Bielorusko je tesným spojencom Moskvy, ale v rusko-ukrajinskom spore vystupuje ako zmierovateľ. Lukašenko v bieloruskej metropole začiatkom septembra usporiadal stretnutie takzvanej kontaktnej skupiny, z ktorej vzišiel prvý záväzok prímeria v Donbase. O ďalšej schôdzke v Minsku sa teraz rokuje, uskutočniť by sa mala do konca roka.

Podľa nezávislých bieloruských komentátorov využíva Lukašenko v spore medzi Kyjevom a Moskvou diplomatické nástroje na to, aby vylepšil svoju povesť v Európe. Brusel má vážne výhrady k autoritárskemu štýlu Lukašenkovho vládnutia a vyčíta mu prenasledovanie disentu a obmedzovanie základných občianskych práv. Rokovania usporiadané v Minsku ale EÚ považuje za základ mierového riešenia konfliktu na východe Ukrajiny.

Nazarbajev sľúbil Kyjevu uhlie a obnovu vojenskej spolupráce

Kazachstan je pripravený značne pomôcť hospodárskej obnove Ukrajiny a prispieť k urýchleniu mierového procesu v Donbase.

V besede s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom to v pondelok v Kyjeve vyhlásil kazašský vodca Nursultan Nazarbajev. Sľúbil, že jeho krajina dodá Ukrajine energetické uhlie náhradou za výpadok ťažby v Donbase a v plnom rozsahu obnoví aj vojensko-technickú spoluprácu.

Nursultan Nazarbajev (vľavo) počas stretnutia s... Foto: Reuters, HANDOUT
Nursultan Nazarbajev, Porošenko Nursultan Nazarbajev (vľavo) počas stretnutia s Petrom Porošenkom v Kyjeve.

Nazarbajev pred cestou do Kyjeva kazašským novinárom povedal, že je v rusko-ukrajinskom spore pripravený plniť úlohu sprostredkovateľa. Zastavenie paľby a začatie politických rozhovorov o budúcom usporiadaní Ukrajiny je podľa neho prvoradou úlohou všetkých účastníkov terajšej krízy.

Podľa oficiálnej správy o pojednávaní sa prezidenti dohodli, že Ukrajina bude z kazašského náleziska Ekibastuz získavať energetické uhlie, ktoré má nahradiť výpadky z donbaských šácht zablokovaných vojnou. Podľa ukrajinských médií sa ťažba na východe krajiny od aprílového vypuknutia bojov znížila až o štyri pätiny.

Nazarbajev sa tiež s Porošenkom dohodol na tom, že v plnom rozsahu obnovia vojensko-technickú spoluprácu. Tá by mohla aspoň čiastočne nahradiť kooperáciu ukrajinských a ruských firiem narušenou vojnou.

Nazarbajev aj Lukašenko majú z Kyjeva namierené do Moskvy, kde budú v utorok rokovať s ruským hostiteľom Vladimirom Putinom o bezpečnostných problémoch postsovietskeho priestoru.

Rokovania sa uskutočnia na platforme Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), obranného spolku bývalých sovietskych republík ovládaného Moskvou. Členmi ODKB sú okrem Ruska, Bieloruska a Kazachstanu ešte Arménsko, Kirgizsko a Tadžikistan. Ukrajina členom nie je.

Porošenko podľa agentúry Unian poďakoval kazašskému hosťovi za podporu, ktorú poskytuje zachovanie ukrajinskej územnej celistvosti a zvrchovanosti. Nazarbajevovo stanovisko ku konfliktu na juhovýchode Ukrajiny označil ukrajinský prezident za „pevné a zásadové“.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #kazachstan #Ukrajina #Nursultan Nazarbajev #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #Alexandr Lukašenko