Španielska princezná Cristina ide kvôli daniam pred súd

Španielska princezná Cristina, sestra kráľa Felipeho VI., bude musieť ísť ako vôbec prvý člen kráľovskej rodiny pred súd.

22.12.2014 10:50 , aktualizované: 14:59
španielskom princezná Cristina Foto: ,
Španielska princezná Cristina a jej manžel Iňaki Urdangarin.
debata

Španielska justícia rozhodla, že princezná bude obžalovaná z daňových podvodov. Prípad sa týka aktivít jej manžela Iňakiho Urdangarina, ktorý podľa prokuratúry spreneveril verejné peniaze prevodom z účtov ním vedenej nadácie na kontá vlastnej firmy.

Ak by súd princeznú uznal vinnou, hrozil by jej trest až štyri roky väzenia. Proces sa začne pravdepodobne koncom budúceho roka.

Kauzou sa španielske orgány zaoberajú už štyri roky a kvôli angažovaniu príslušníkov kráľovskej rodiny ide o ostro sledovaný prípad. Naposledy začiatkom novembra súd v Palma de Mallorca zamietol ďalšie stíhanie princeznej za závažnejší trestný čin prania špinavých peňazí, možnosť procesu kvôli daňovým podvodom ale nechal v hre.

V pondelok vyšetrovací sudca José Castro na Baleároch začatie súdneho prejednávania definitívne nariadil, a nevyhovel tak žiadosti prokuratúry, ktorá chcela riadenie kvôli nedostatku dôkazov zastaviť a princeznej udeliť iba pokutu.

Oveľa vyšší trest hrozí Urdangarinovi, ktorý by podľa prokurátora Pedra Horracha mohol stráviť vo väzení až 19 a pol roka.

Daňové podvody sa týkajú nadácie Noosa, z ktorej podľa vyšetrovateľov Urdangarin nezákonne získal sumu vo výške niekoľkých miliónov eur. Tú vraj previedol na účet spoločnosti Aizoon, ktorú jeho manželka spoluvlastnila. Tá už skôr pred sudcom vypovedala, že o podozrivých transakciách nič nevedela.

Cristina aj jej muž, bývalý vrcholový hráč hádzanej, všetky obvinenia odmietajú. Kráľovský dvor v oficiálnom vyhlásení uviedol iba to, že všetky rozhodnutia nezávislých súdov plne rešpektuje.

Proces s členom kráľovskej rodiny je v Španielsku niečím neobvyklým, od obnovenia monarchie v roku 1975 sa teraz príslušník kráľovského rodu zaplietol s justíciou vôbec prvýkrát.

Štyridsaťdeväťročná Cristina sa pre vyšetrovanie už dlhšiu dobu nezúčastňuje na žiadnych oficialitách a chýbala aj na júnovej korunovácii svojho brata, ten tento rok na španielskom tróne nahradil svojho otca Juana Carlosa.

Cristina teraz žije aj s manželom a štyrmi deťmi vo Švajčiarsku, kde pracuje pre nadáciu zriadenú španielskou bankou La Caixa bank. Podľa tohtoročného nariadenia nového kráľa už ani ona, ani jej staršia sestra Elena oficiálne nie sú členkami najužšej kráľovskej rodiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #súd #daňové podvody #princezná Cristina #obžaloba