Výrobca lietadla havarovaného v Jaroslavli žiada odškodnenie

Výrobca ruského lietadla Jak-42, v ktorého troskách v septembri 2011 našlo smrť 44 hokejistov klubu Lokomotiv Jaroslavľ vrátane Pavla Demitru, chce byť v prejednávanej súdnej kauze poškodenou stranou.

22.12.2014 11:40
lietadlo, hokejisti, Rusko Foto: ,
Záchranári pri vraku lietadla Jak-42, ktoré prevážalo členov hokejového klubu Lokomotiv Jaroslavľ.
debata

Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa na pondelkové pokračovanie súdneho pojednávania. Od Vadimova Timofejevova, ktorý je v kauze jediným obžalovaným, chce výrobca vymáhať 17,6 milióna rubľov (vyše 250-tisíc eur).

Ruské lietadlo sa zrútilo pri štarte z jaroslavľského letiska Tunošna, odkiaľ malo letieť do bieloruského Minsku. Podľa ruských vyšetrovateľov haváriu spôsobilo mimovoľné brzdenie pilota pri štarte. Posádka vraj nebola dostatočne preškolená a jeden z pilotov bol pod vplyvom lieku, ktorý je s riadením lietadiel nezlučiteľný.

Timofejev, ktorému hrozí sedem rokov väzenia, bol podľa žaloby za tragédiu zodpovedný ako niekdajší vedúci pracovník leteckej spoločnosti Jak-servis, ktorej lietadlo patrilo. Bývalý námestník riaditeľa Jak-servisu sa necíti vinný, havária mala podľa Timofejeva technickú príčinu.

Žiadosť o zaradenie medzi poškodených podalo Chruničevovo štátne kozmické vedecko-výrobné stredisko, ktoré bolo výrobcom havarovaného lietadla. Timofejev by mal ruskej spoločnosti vyplatiť ako kompenzáciu 17,6 milióna rubľov. Súd podľa Interfaxu žiadosti vyhovel s tým, že nárok bude prerokovaný v občianskoprávnom konaní.

Súd v pondelok vypočul desať pozostalých po mŕtvych hráčoch. Mnoho z nich upozornilo, že lietadlo na zápas do Bieloruska údajne z nejasných príčin odštartovalo o deň neskôr, ako bolo pôvodne plánované. Iní pozostalí podľa agentúry TASS tvrdili, že stroj bol preťažený.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lietadlo #Pavol Demitra #Lokomotiv Jaroslavľ #súdne konananie