Pápež v predvianočnom pozdrave vymenoval 15 'chorôb' cirkví

Pápež František v nezvyčajne kritickom vystúpení vymenoval chyby, ktoré podľa neho robia predstavitelia cirkví, a varoval ich napríklad pred "terorizmom klebiet", domýšľavosťou a mocichtivosťou.

22.12.2014 13:00
pápež František, Foto: ,
V predvianočnom prejave k predstaviteľom rímskej kúrie pápež hodnostárov
debata

V pondelkovom predvianočnom prejave k predstaviteľom rímskej kúrie, ktorá je hlavným správnym orgánom katolíckej cirkvi, pápež hodnostárov tiež presviedčal, aby nepodliehali pocitu vlastnej dôležitosti, nestrácali kritického ducha a humor.

František síce nehovoril konkrétne ani o katolíckej cirkvi, ani o jednotlivých ľuďoch, z jeho reči však bolo zrejmé, že sa týka práve vysoko postavených duchovných. O samotnej kúrii napríklad povedal, že musí vedieť byť sebakritická a musí sa meniť a zlepšovať, ak sa nechce stať len nemohúcim administratívnym orgánom. Inak vraj podľahne pocitu vlastnej nesmrteľnosti a nenahraditeľnosti.

Dohromady pápež vymenoval pätnásť „chorôb“, s ktorými sa cirkvi stretávajú, a hovoril napríklad o „duchovnej Alzheimerovej chorobe“, „chorobe zbožšťovania vodcov“ či „chorobe pohrebného výrazu“.

Vyčítal tiež duchovným, že sa z pocitu nadradenosti správajú k veriacim príliš prísne a arogantne, zatiaľ čo by mali byť zdvorilí, plní nadšenia a radosti a schopní sebairónie. Zmienil sa aj o nebezpečenstve, ktoré vyplýva z hromadenia majetku, mocenských bojov či zbytočného dôrazu na vonkajšie pozlátka.

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #humor #prejav #kúria