Nórske úrady bránia Breivikovi posielať z väznice listy

Nórske úrady nedovolili teroristovi Andersovi Breivikovi odoslať z väznice 220 listov. Dôvodom na zadržanie listov boli obavy, že sa Breivik snaží mimo väzenia vybudovať sieť spojencov, ktorí budú ochotní podnikať násilné útoky. Informoval o tom nórsky denník Verdens Gang.

22.12.2014 15:59
breivik, norsko, extremista Foto:
Anders Breivik.
debata (6)

Breivik v lete 2011 zabil v metropole Osle a okolí 77 ľudí a v súčasnosti si odpykáva 21-ročný trest odňatia slobody, ktorý môže byť predlžovaný až na doživotie.

„Odmietli sme odoslať Breivikove listy z bezpečnostných dôvodov. Išlo približne o 220 listov,“ uviedol hovorca väzenských úradov Yling Faes. „Breivikovým zámerom je posilniť svoju pozíciu ako vedúcu postavu hnutia, ktoré zahŕňa užívanie extrémneho násilia a terorizmu,“ konštatovali nórske úrady.

„Breivik nemá v úmysle nadväzovať zdravé priateľské vzťahy. Zdá sa, že jeho stratégiou je hromadné rozosielanie listov s cieľom nadviazať čo najviac kontaktov,“ dodali úrady. Podľa nich adresáti listov boli ľudia, ktorých väzeň pred svojimi útokmi nepoznal.

Breivik sa podľa svojho obhajcu Geira Lippestada proti rozhodnutiu väznice zabavovať mu listy odvolal. Teraz 35-ročný ultrapravicový radikál tvrdí, že od útokov z 22. augusta 2011 zmenil názory a v súčasnosti je zástancom demokracie a nenásilného boja.

Inšpiroval ho vraj k tomu volebný úspech gréckej neonacistickej strany Zlatý úsvit. Breivik by údajne rád založil politickú stranu na obranu svojej ideológie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #Nórsko