Katalánskeho premiéra budú stíhať kvôli referendu

Katalánsky premiér Artur Mas bude čeliť stíhaniu kvôli novembrovému hlasovaniu o nezávislosti regiónu, ktoré sa uskutočnilo napriek nesúhlasu vlády a napriek verdiktu ústavného súdu.

22.12.2014 16:09
Katalánsko, Artur Masa Foto:
Artur Mas.
debata (4)

Rozhodol o tom súd v Barcelone. Okrem Masa čaká vyšetrovanie aj ďalších predstaviteľov Katalánska, ktorí podľa prokuratúry verdikt ústavných sudcov obišli a namiesto zablokovaného referenda usporiadali nezáväzné hlasovanie.

Kauzou sa teraz bude zaoberať vyšetrovací sudca, ktorý má zistiť, či Mas, jeho zástupkyňa Joana Ortegová a katalánska ministerka školstva Irene Rigauová porušili zákon. Prokuratúra už skôr uviedla, že podľa nej sú politici vinní tým, že neposlúchli verdikt súdu, a pripisuje im aj zneužitie verejných prostriedkov a zneužitie právomoci.

Súdne konanie môže pre Masa okrem iného znamenať aj to, že nebude môcť kandidovať v regionálnych voľbách v budúcom roku, upozornila agentúra Reuters.

Na neoficiálnom referende o nezávislosti Katalánska sa zúčastnilo 2,3 milióna z približne 5,4 milióna ľudí oprávnených hlasovať. Za samostatný štát sa vyslovili štyri pätiny hlasujúcich. Mas začal po hlasovaní naliehať na španielsku vládu, aby Kataláncom dala možnosť hlasovať v legálnom referende, čo kabinet podľa očakávania odmietol.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #Artur Mas