Maďarský prokurátor chce zbaviť chargé d'affaires USA imunity

Maďarský prokurátor vyzval ministerstvo zahraničia, aby podniklo kroky na odobratie diplomatickej imunity americkému chargé d'affaires André Goodfriendovi v súvislosti s vyšetrovaním sťažnosti riaditeľky daňovej správy Ildikó Vidaovej. Informovala o tom agentúra MTI.

22.12.2014 16:18
debata (64)

Šéfka maďarského úradu podľa MTI Goodfrienda žaluje za ohováranie. Okrem toho sa vraj obrátila na úrad vyšetrovania generálnej prokuratúry s podnetom na vyšetrenie „verejného ohovárania, ktoré má za následok závažné poškodenie“.

Vyšetrovatelia prokuratúry podľa vyhlásenia citovaného agentúrou MTI skúmajú neopodstatnenosť sťažnosti Vidaovej. Teraz vraj dospeli k bodu, kedy je potrebné zamerať sa na amerického diplomata.

Premiér Viktor Orbán Vidaovú pred dvoma týždňami vyzval, aby na Goodfrienda podala trestné oznámenie za ohováranie, inak ju vraj prepustí.

Spojené štáty zakázali v októbri Vidaovej a piatim ďalším vysoko postaveným vládnym úradníkom vstup do krajiny pre podozrenie z korupcie. Washington nezverejnil mená osôb, ktorých sa toto opatrenie týka, Vidaová ale v novembri ako prvá vízum do USA nedostala. Obvinenia z údajnej korupcie odmietla.

Goodfriend v rozhovore uverejnenom 4. decembra v denníku Heti Válasz uviedol, že veľvyslanectvo USA v Budapešti má informácie o podvodných aktivitách v daňovej správe (NAV), ktoré neboli vyšetrené. Na otázku, či je Vidaová skorumpovaná alebo či proti korupcii dostatočne nebojovala, diplomat odmietol uviesť akékoľvek mená. Avšak poznamenal, že USA sú presvedčené, že niektorí maďarskí vládni činitelia sú do korupcie zapletení.

Zákaz vstupu úradníkov do USA skomplikovali už zložité vzťahy Budapešti s Washingtonom a Európskou úniou, ktoré kritizujú rastúce autoritárstvo Orbánovej vlády i jej postoje k ukrajinskej krí­ze.

Americký prezident Barack Obama v septembri označil Maďarsko za krajinu, kde je občianska spoločnosť ohrozená. Podľa Goodfrienda predstavuje zákaz udelenia víz výstrahu Budapešti, aby prehodnotila politiku ohrozujúcu demokratické hodnoty.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #USA #diplomacia