Turčynov poprel hliadkovanie ukrajinských a ruských vojakov

Jeden z ukrajinských predákov Oleksandr Turčynov poprel, že by Kyjev pripustil spoločné hliadkovanie ukrajinských a ruských vojakov na línii medzi znepriatelenými stranami v Donbase na východe Ukrajiny.

22.12.2014 20:13
debata (21)

O tejto možnosti minulý týždeň informovali niektoré médiá s odvolaním sa na Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). „Táto informácia nezodpovedá skutočnosti. Nepovažujeme za možné, aby sme hliadkovali na ukrajinskom území spoločne s tými, ktorí so zbraňou v ruke nezákonne prešli cez naše hranice,“ vyhlásil Turčynov, ktorý je teraz tajomníkom vplyvnej Rady národnej bezpečnosti a obrany a pred parlamentnými voľbami bol predsedom snemovne.

Podľa webu denníka Ukrajinská pravda ubezpečil, že Ukrajina má dosť síl, aby si zaistila hliadkovanie „v akejkoľvek časti našej krajiny“ sama, a zdôraznil, že hliadkovať na ukrajinskom území môžu výlučne ukrajinskí občania, vojaci alebo policajti.

O spoločných hliadkach ruských a ukrajinských vojakov na línii prímeria informovala s odvolaním sa na OBSE ukrajinská agentúra Unian s tým, že hliadkovanie sa má začať od 28. decembra. Dohodli sa na tom vraj ruskí a ukrajinskí velitelia, generáli Alexandr Vjaznikov a Oleksandr Rozmaznin počas schôdzky v meste Debalceve so sprostredkova­ním OBSE.

Konflikt medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vládnymi silami na východe krajiny si od apríla vyžiadal viac než 4 700 obetí na životoch.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OBSE #Ukrajina #Oleksandr Turčynov