Let MH370 zostrelili v marci USA pre obavy z útoku, tvrdí odborník

Pátranie po lietadle spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré v marci zmizlo na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 293 ľuďmi na palube, stále nie je úspešne uzavreté.

23.12.2014 08:20 , aktualizované: 15:36
Malajzijské lietadlo, Malajzia, pozostalí,... Foto: ,
Príbuzní čínskych cestujúcich z nezvestného malajzijského lietadla.
debata (182)

Špeciálne plavidlá prehľadali už pätinu nových vymedzených zón pri austrálskych brehoch, kde sa podľa expertov stroj pravdepodobne zrútil, žiadne trosky ale nenašli. Hľadanie potrvá najmenej do mája budúceho roka, uviedla agentúra DPA.

Denník Independent v utorok tlmočil názor bývalého šéfa niekdajšej francúzskej leteckej spoločnosti Proteus Airlines, podľa ktorého mohla stroj zostreliť americká armáda v obavách pred teroristickým útokom podobným tomu z 11. septembra 2001.

Marc Dugain, ktorý v minulosti stál na čele firmy Proteus Airlines, uviedol, že Američania mohli lietadlo zlikvidovať preto, že sa báli útoku na významnú vojenskú základňu na britskom ostrove Diego Garcia v Indickom oceáne. Zostrelenie lietadla podľa Dugaina Washington utajil. Práve do oblasti ostrova Diego Garcia by sa teraz malo sústrediť pátranie, vyhlásil Dugain.

„Je to nesmierne mocná vojenská základňa. Je prekvapujúce, že Američania stratili všetky stopy po tomto lietadle. Bez toho, aby som sa púšťal do nejakých konšpiračných teórií, je možné, že Američania toto lietadlo zastavili,“ povedal Dugain s poukazom na armádnu základňu na ostrove Diego Garcia, ktorú USA využívajú od 70. rokov a kde majú v súčasnosti 1 700 vojakov.

Americká vláda však už v minulých mesiacoch poprela teórie, že by sa let MH370 dostal do blízkosti základne. Dugain pri svojich argumentoch cituje okrem iného svedkov na Maldivách, ktorí vraj videli „obrovské lietadlo letiace naozaj nízko nad zemou“ k ostrovu. Stroj mal údajne farby spoločnosti Malaysia Airlines.

Dugain uviedol, že Boeing 777 mohli napríklad na diaľku uniesť hackeri a zamieriť s ním práve ku spomínanému britskému územiu. Dugain tvrdí, že jeden z agentov britskej rozviedky ho varoval, aby „neriskoval“ a po osude letu MH370 nepátral.

Oficiálna verzia predpokladá, že sa boeing 8. marca zrútil v južnej časti Indického oceánu západne od pobrežia Austrálie po tom, čo sa z neznámych dôvodov odklonil od svojej trasy.

182 debata chyba
Viac na túto tému: #Malaysia Airlines #malajzijské lietadlo