Rusko vykonalo prvý test novej ťažkej nosnej rakety Angara

Z nórskeho kozmodrómu v Pleseck v utorok prvýkrát úspešne odštartovala ťažká verzia novej generácie ruských nosných rakiet Angara-A5. Oznámila to agentúra TASS. Raketa, vôbec prvá svojho druhu vyrobená v Rusku po rozpade ZSSR, má na obežnú dráhu vynášať náklad o váhe až 24 ton.

23.12.2014 10:35
Rusko, Vladimir Putin, prezident Foto: ,
Úspešný test rakety označil ruský prezident Vladimir Putin za veľmi významnú udalosť.
debata (54)

Raketa umiestnila na obežnú dráhu maketu kozmického aparátu a všetky plánované úlohy splnila, uviedla ruská agentúra. V budúcnosti má Angara, ktorú ruskí vedci vyvíjali 20 rokov, na obežnú dráhu vynášať objekty slúžiace armáde aj civilným kozmickým projektom.

Podľa ruských zdrojov je Angara vyrobená výlučne z ruských komponentov a poháňaná je netoxickým palivom.

Ľahkú verziu novej nosnej rakety vyskúšala ruská kozmická agentúra Roskosmos tento rok v júni, ale štart bol neúspešný. Neskorší júlový test už dopadol dobre.

Angara má nahradiť staršie ruské nosné rakety Proton, ktorých prevádzku v poslednom čase sprevádzali technické problémy. Nová raketa váži 773 ton; v septembri ruská vláda rozhodla o výrobe ešte ťažšej verzie s nosnosťou až 150 ton.

Utorkovému štartu sa prizeral prostredníctvom videokonferencie aj ruský prezident Vladimir Putin. Úspešný test označil za veľmi významnú udalosť. Raketu bude podľa neho Rusko využívať okrem iného na vojenské účely pri budovaní systému protiraketovej obrany a v projektoch zameraných na získavanie špionážnych informácií, na diaľkovú navigáciu či na telekomunikácie.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #nosná raketa