Ukrajina ruší neutralitu, má záujem o vstup do NATO

Ukrajinský parlament v utorok schválil zrušenie neutrality a rozhodol o tom, že krajina sa bude usilovať o členstvo v Severoatlantickej aliancii.

23.12.2014 11:45 , aktualizované: 13:03
Ukrajina, Petro Porošenko, prezident Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (273)

Za návrh, ktorý predložil prezident Petro Porošenko, hlasovalo 303 zo 450 poslancov. „Napravili sme chybu a hlasovali proti postaveniu mimo bloky,“ napísal prezident na Facebooku v reakcii na výsledky hlasovania.

Podľa Kyjeva neúčasť v blokoch neodvrátila ruskú agresiu a nie je odôvodnená. Proti smerovaniu Ukrajiny do aliančných štruktúr sa stavajú niektoré aliančné štáty na čele s Nemeckom.

Podľa názoru ukrajinských poslancov prispeje odmietnutie neutrality k integrácii krajiny do európskeho a euroatlantického priestoru. Minister zahraničia Pavlo Klimkin v debate o návrhu zákona vyhlásil, že nový štatút Ukrajine napomôže presadzovať svoju zahraničnú politiku v súlade s národnými záujmami a možnosťami.

V schválenej novele zákona O základoch národnej bezpečnosti a O zásadách vnútornej a zahraničnej politiky sa teraz uvádza, že Ukrajina bude presadzovať kurz „na prehĺbenie spolupráce s organizáciou Severoatlantickej zmluvy s cieľom dosiahnuť kritériá potrebné pre členstvo v tejto organizácii“.

Štyri návrhy neutrality, vyhral Porošenkov

Návrhy na zrušenie neutrality boli v utorok v kyjevskom parlamente predložené štyri, poslanci nakoniec odhlasovali návrh prezidentský. Rozdiely v predložených návrhoch boli podľa ukrajinských novinárov len symbolické.

Porošenko hovoril o novom bezpečnostnom smerovaní krajiny na sobotňajšej schôdzi Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Doterajšie odmietanie príklonu krajiny k NATO označil za najväčšiu chybu bývalého ukrajinského vedenia. Neutralitu do ukrajinských zákonov presadil v júli 2010 vtedajší prezident Viktor Janukovyč.

V NATO sú názory na vstup Ukrajiny rôzne

Okamžitá žiadosť o vstup do aliancie ale podľa Porošenka nie je na programe dňa. Kyjev sa bude najprv usilovať o prechod na štandardy a regule NATO, čo potrvá najmenej šesť rokov. O členstvo krajiny vo vojenskom bloku potom musia podľa Porošenka rozhodnúť Ukrajinci v referende.

V samotnej aliancii na členstvo Ukrajiny nepanuje jednotný názor. Šéf NATO Jens Stoltenberg koncom novembra vyhlásil, že Ukrajina sa môže stať členským štátom, ak naplní potrebné predpoklady.

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier približne v rovnakom čase povedal, že Kyjev by s členstvom v aliancii nemal počítať. „Pripúšťam partnerské vzťahy, nie členstvo,“ povedal Steinmeier.

Rusko sa voči kroku Kyjeva ohradilo

Bezprostredne po schválení novely zákona o zrušení neutrality na krok Kyjeva reagovala Moskva. Podľa stáleho predstaviteľa Ruska pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Andreja Kelina ide o nepriateľský akt voči Moskve, ktorý ale Ukrajine nič konkrétneho neprinesie.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov označil zrušenie ukrajinskej neutrality za nový krok k zvýšeniu napätia vo vzťahoch s Moskvou. „Je to kontraproduktívne, len to zosilňuje konfrontáciu,“ povedal novinárom v Moskve. „Vytvára sa ilúzia, že prijatím podobných zákonov možno vyriešiť hlbokú vnútropolitickú krízu na Ukrajine,“ povedal minister. Omnoho rozumnejší by podľa neho bol dialóg Kyjeva s povstalcami.

© Autorské práva vyhradené

273 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #NATO #Ukrajina #Petro Porošenko