Po návšteve Kyjeva je Lukašenko v Rusku v nemilosti

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko je v Moskve v nemilosti kvôli svojej nedávnej návšteve Kyjeva. Vyplýva to z utorkových informácií ruských médií. Mnoho ruských poslancov po Lukašenkovej víkendovej schôdzke s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenko označilo bieloruského vodcu za zradcu, plánované utorkové stretnutie s ním údajne dokonca zrušil aj prezident Vladimir Putin.

23.12.2014 14:10
Bielorusko, Alexander Lukašenko, Vladimir Putin Foto: ,
Prezidenti Vladimir Putin a Alexander Lukašenko.
debata (103)

Lukašenko navštívil Kyjev v nedeľu a počas návštevy opakovane zdôrazňoval záujem na „maximálne intenzívnom“ rozvoji obchodných, politických, hospodárskych a vojenských vzťahov s Ukrajinou, ktorá je v tvrdom konflikte s Moskvou. Bielorusko má podľa prezidenta záujem na tom, aby „všetko na Ukrajine bolo dobré“. Ak Kyjev v terajšej ťažkej situácii o čokoľvek Bielorusko požiada, „ten istý deň to bude splnené,“ povedal Lukašenko.

Popularite Lukašenka v Kremli nepridali ani žiadosti bieloruského prezidenta o realizovanie obchodnej výmeny medzi Bieloruskom a Ruskom z rubľov na doláre a množstvo opatrení, ktoré Minsk v poslednej dobe zaviedol v dôsledku pádu kurzu ruskej meny. Zvlášť citeľne vraj Moskvu zasiahlo pondelkové Lukašenkovo rozhodnutie zablokovať tranzit ruského tovaru z ruskej Kaliningradskej oblasti cez bieloruské územie na východ do Moskvy.

Ruskí politici majú bieloruskému vodcovia za zlé, že sa spája s ľuďmi, ktorí „sa dostali k moci pučom,“ napísal ruský denník Kommersant. Podľa ruského poslanca Michaila Jemeljanova neprehliadol Lukašenko strategickú hru Západu, ktorý sa vraj snaží vábiť ruských spojencov, aby pozície Moskvy oslabil. „Lukašenko zradil Rusko. Srdečne sa zdraví s Porošenkom a hovorí s ľuďmi, ktorí sú zapojení do protiruských projektov,“ vyhlásil Jemeljanov.

Lukašenko je v utorok v Moskve, kam bol prizvaný samit Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), obranného spolku bývalých sovietskych republík ovládaného Moskvou. Podľa niektorých ruských komentátorov ho na schôdzke očakáva chladné prijatie, Putin vraj dokonca plánovanú dvojstrannú schôdzku s Lukašenkom zrušil.

Putinov poradca Jurij Ušakov v utorok moskovskému rozhlasu povedal, že stretnutie Putin-Lukašenko sa skutočne neplánuje, avšak neformálne sa obaja štátnici počas summitu zísť môžu. „Lukašenko sa iste s Putinom rád podelí o svoje dojmy z víkendovej návštevy v Kyjeve,“ povedal Ušakov.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Petro Porošenko #Alexandr Lukašenko