V Minsku rokujú o urovnaní konfliktu na Ukrajine

V Minsku sa začalo ďalšie kolo mierových rokovaní znepriatelených strán o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny.

24.12.2014 09:24 , aktualizované: 16:46
Minsk, rokovania, Ukrajina Foto: ,
Na snímke zľava ruský veľvyslanec v Bielorusku Alexander Surikov, ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov a bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma v Minsku.
debata (42)

Informovali o tom svetové agentúry. Výsledkom predchádzajúceho septembrového kola bolo prímerie, ktoré je ale často porušované.

Schôdzky takzvanej kontaktnej skupiny v bieloruskej metropole sa zúčastnia zástupcovia Ukrajiny, Ruska, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) aj proruskí separatisti z východoukra­jinského Donbasu. Na konaní rozhovorov, ktoré majú pokračovať ešte v piatok, sa tento týždeň v pondelok telefonicky dohovorili prezidenti Vladimir Putin, Petro Porošenko, François Hollande a kancelárka Angela Merkelová. Médiá na miesto konania schôdzky nemajú prístup, poznamenala agentúra AP.

Rokovania by sa mali zamerať najmä na potvrdenie predchádzajúcich dohovorov o prímerí a podľa ukrajinského prezidenta by sa malo hovoriť aj o stiahnutí vojsk a ťažkej výzbroje od frontovej línie a o skorom oslobodení všetkých zajatcov.

Podľa údajov OSN si konflikt na východe Ukrajiny od apríla vyžiadal viac než 4700 obetí na životoch.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #mierové rokovania #minsk #Ukrajina #proruskí separatisti